Latvijas Eksportētāju asociācija ir neapmierināta par nekorekto informāciju, ko publicējusi CSP

© Ģirts Ozoliņš/f64

Latvijas Eksportētāju asociācija "The Red Jackets" pauž neapmierinātību par Ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) kļūdaino komunikāciju par eksportētājiem, kas turpina eksportēt uz Krieviju, aģentūru LETA informēja asociācijā.

Vienlaikus asociācija piekrīt, ka sabiedrībai ir tiesības zināt tos uzņēmumus, kas turpina sadarboties ar agresorvalsti Krieviju, tomēr 2023.gada 16.augustā Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) publicēto un Ekonomikas ministrijas plašsaziņas medijos komunicēto uzņēmumu saraksts "Eksportētāji uz Baltkrieviju un Krieviju" ir nepatiess.

CSP uzņēmumu sarakstā tika iekļauta informācija par eksportētājiem 2022.gadā, ņemot vērā darījumus visa gada laikā, arī pirms 2022.gada 24.februāra un sankciju noteikšanas, un 2023.gada pirmajiem sešiem mēnešiem. Šādi dati neparāda, kuri uzņēmumi ir pametuši un kuri joprojām turpina eksportu uz pieminētajām valstīm.

Asociācijā norāda, ka Ekonomikas ministrijas komunikācija ir tendencioza un mudina domāt, ka visi sarakstā iekļautie uzņēmumi ir aktīvi eksportētāji arī šodien. "Tas met šaubu ēnu uz visiem uzņēmumiem, kas Krievijas un Baltkrievijas tirgu ir pametuši un kopš 2022.gada 24.februāra piegādes uz šīm teritorijām neveic," pauž asociācijā.

Ceturtdien, 17.augustā CSP tabula ar eksportētājiem jau ir izņemta, līdz metodikas pilnveidošanai, tomēr kaitējums ir nodarīts - uzņēmējiem nākas skaidrot situāciju saviem darbiniekiem, partneriem un eksporta klientiem, tādējādi apdraudot sadarbību turpmāk.

Asociācija Ekonomikas ministrijai pieprasa publiski skaidrot un mainīt savus izteikumus, lai nodrošinātu, ka netiek iedragāta Latvijas lielāko uzņēmumu reputācija, kas ir atbildīgi rīkojušies, lai pārtrauktu savu darbību Krievijā un Baltkrievijā.

Vienlaikus asociācija vēlas izteikt pateicību Indriksonei par sadarbību un konstruktīvo diskusiju eksportētāju atbalstam līdz šim.

Jau ziņots, ka Indriksone uzdevusi CSP savā mājaslapā publiskot uzņēmēju sarakstu, kas eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju, un atjaunot šo informāciju reizi mēnesī.

Latvijas Eksportētāju asociācija "The Red Jackets" ir Latvijas eksportējošo uzņēmumu atbalsta biedrība, kuras mērķis ir Latvijas eksportspējas veicināšana un Latvijas zīmola stāsta atpazīstamības veidošana. Asociācija apvieno Latvijas eksportētājus un organizācijas, kas strādā ar Latvijas eksportspējas veicināšanu.

Latvijas Eksportētāju asociācija "The Red Jackets" apvieno vairāk nekā 50 Latvijas eksporta uzņēmumus.

Svarīgākais