Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs nākamnedēļ runās ar visām Saeimā pārstāvētajām partijām

© Kaspars Krafts/f64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nākamnedēļ uz konsultācijām aicina visas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas, šodien preses konferencē pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdības demisijas raksta saņemšanas pauda prezidents.

Rinkēvičs pateicās Kariņam par darbu valsts un sabiedrības labā četru ar pusi gadu garumā.

"Viņa vadītajām valdībām bija jāīsteno pandēmijas pārvarēšana, cīņa ar naudas atmazgāšanu Latvijas bankās, cīņa pret hibrīduzbrukumu Latvijas austrumu pierobežā, kā arī jāatbalsta Ukraina tās cīņā pret Krievijas agresiju," atzīmē Rinkēvičs.

Lai īstenotu Satversmes 56.pantā noteikto, ka Ministru kabinetu veido persona, kuru uz to aicina Valsts prezidents, jaunnedēļ uz konsultācijām aicināti Saeimā pārstāvētie politiskie spēki.

Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros minēto politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem. Kā uzsver Rinkēvičs, Latvijas sabiedrība sagaida konkrētus risinājumus arī šī brīža aktuālākajām problēmām - augstajiem elektroenerģijas tarifiem un banku kredītprocentiem, kā arī straujajai pārtikas cenu inflācijai.

Atbilstoši Satversmes 59. pantam Ministru prezidentam un ministriem viņu amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība. Tādēļ konsultācijās ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem prezidents vēlas gūt pārliecību, ka izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts spēj gūt iespējami plašu parlamenta atbalstu.

Jaunas koalīcijas veidošanā Rinkēvičs aicina izvirzīt konkrētu mērķi - līdz 2030.gadam Latvijai sasniegt Eiropas Savienības vidējo labklājības rādītāju, īpašu uzmanību pievēršot izglītībai un zinātnei, investīciju piesaistei, mūsu valsts reģionālās un ekonomiskās nevienlīdzības mazināšanai - cilvēkiem Rīgā un Latgalē ir jājūtas vienlīdz labi -, veselības aprūpei, valsts ārējai un iekšējai drošībai un Latvijas ekonomiskajai konkurētspējai. Sarunās ar partiju pārstāvjiem prezidents aicinās politiskos spēkus sniegt savu redzējumu šo mērķu sasniegšanai. Pēc prezidenta vārdiem, nākamā valdība var un tai vajag ielikt pamatu šim darbam.

Līdzās vidēja un ilgtermiņa prioritātēm ir arī neatliekami veicami darbi, piemēram, darbs pie 2024.gada valsts budžeta. Tam esot jābūt izsvērtam un pārdomātam, un tas ir jāpieņem savlaicīgi, uzsver prezidents.

Tāpat svarīgs ir redzējums par pārtikas inflācijas un elektroenerģijas tarifu pieauguma līdzsvarošanu Latvijas iedzīvotājiem atbilstoši sociāli ekonomiskajam stāvoklim valstī, sistēmiski uzlabojumi Regulatora darbā, lai sabalansētu valsts monopolu un iedzīvotāju intereses, kā arī redzējums par risinājumiem tautsaimniecības kreditēšanas veicināšanai un atbalsta pasākumiem, kas mazinātu straujā kredītprocentu pieauguma negatīvās sekas Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Būtiska ir finansējuma palielināšana valsts iekšējai drošībai, tostarp iekšlietu sistēmas un ieslodzījumu vietu darbinieku atlīdzības pārskatīšana un profesionālās izglītības sistēmas attīstība.

Prezidenta ieskatā būtiska ir Latvijas austrumu robežas nostiprināšana paātrinātā kārtībā, to īstenojot kompleksi un sistēmiski, nodrošinot nepieciešamo finansējumu.

Reizē svarīgas ir saprātīgas un samērīgas pārmaiņas izglītības sistēmā un veselības aprūpē. Kvalitatīvu un pieejamu izglītības un veselības sistēmu izveide, ņemot vērā Latvijas reģionu specifiku un dzīves realitāti.

Kā norāda Rinkēvičs, konsultācijās par nākamā Ministru prezidenta kandidātu prezidents vēlēsies gūt apliecinājumu par Latvijas ārpolitikas un drošības politikas kursa nemainīgumu, tostarp attiecībā uz atbalstu Ukrainai un konsekventu sankciju režīma ievērošanu pret Krieviju un Baltkrieviju, redzējumu par tautsaimniecības attīstību un cilvēktiesību standarta nostiprināšanu Latvijā, kā arī investīcijām izglītībā, zinātnē, veselības aprūpē, iekšējās drošības jomā un valsts aizsardzībā, tostarp attiecībā uz Sēlijas poligona izbūvi, sabiedroto spēku klātbūtnes nodrošināšanu un kvalitatīva valsts aizsardzības dienesta ieviešanu.

Valsts prezidents konsultācijas ar parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem rīkos Rīgas pilī atbilstoši Saeimas frakcijas lielumam.

Pirmdien, 21.augustā, plkst.9.30 prezidents tiksies ar "Jauno vienotību", stundu vēlāk, plkst.10.30 ar Zaļo un zemnieku savienību, savukārt plkst.15 plānota tikšanās ar "Apvienotais saraksts".

Otrdien, 22.augustā, plkst.10.00 Rinkēvičam paredzēta tikšanās ar Nacionālu apvienību, plkst.11 ar "Progresīvajiem", plkst.13 ''Stabilitātei'', bet plkst.14 - "Latvija pirmajā vietā".

Ministru prezidents Kariņš pirmdien paziņoja, ka atkāpsies no premjera amata un vairs atkārtoti nepretendēs uz šo amatu. Kariņš ceturtdien Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam iesniedza dokumentu par valdības demisiju.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Opozīcijas partijai "Stabilitātei" ir desmit mandāti un "Latvija pirmajā vietā" - astoņas vietas parlamentā. Tāpat Saeimā ir divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.