Garantē ierēdņiem darbu un algu

Valdība vakar apstiprināja aizdevējiem domātu atskaiti par budžeta deficīta samazināšanu, kas nekādi neattieksies uz ministriju darbiniekiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pēc valdības sēdes solīja ierēdņiem pat algu paaugstināšanu pēc parauga, kādu rāda paša premjera birojs. Tur, lūk, algas augot uz darbinieku skaita samazināšanas rēķina, skaitot no Aigara Kalvīša biroja ar 10 darbiniekiem uz Ivara Godmaņa biroja ar

8 darbiniekiem un tālāk uz V. Dombrovska biroju ar sešiem darbiniekiem. Tomēr kārtējais algu paaugstinājums tagad notiek bez darbinieku skaita samazinājuma šajā birojā. Pārvaldes aparātā kopumā gan algas augšot uz štatu samazināšanas rēķina: darbinieku skaits tikšot samazināts par 10% un atalgojuma fonds par 5%, tāpēc algu pieaugums ierēdņiem ir jāsaprot kā neizbēgams. Turpat gan V. Dombrovskis piebilda, ka šie skaitļi esot "indikatīvi", t.i., ievērojami vai ignorējami pēc pašu iestāžu vēlēšanās. Premjera biroja piemērs rāda, ka iestādēm dotas tiesības ievērot vienu skaitli par algu celšanu un neievērot otru par darbinieku atlaišanu.

Pilnīgu drošību un labklājību visiem valsts un pašvaldību ierēdņiem uzņēmās garantēt Finanšu ministrija Andra Vilka personā. Viņš apliecināja, ka saprot lūkošanos uz Finanšu ministriju kā uz piemēru, kam jāapliecina Finanšu ministrijas prasīto taupības pasākumu izpilde. Šobrīd ministrija rāda piemēru, kā nekādus taupības pasākumus neveikt, bet par tiem atskaitīties.

Pirmkārt, A. Vilks ieteica samazināt nevis ierēdņu skaitu, bet brīvo štata vietu skaitu. Šis ieteikums ir pārsteidzošs, jo par brīvo štata vietu samazināšanu ieminējās jau A. Kalvītis (vairāk gan viņa finanšu ministrs Oskars Spurdziņš) pirms gadiem četriem un pēc tam I. Godmanis reizi nedēļā solīja, ka tagad nu gan nekādu brīvo vietu valsts iestādēs nebūšot, bet izrādās, ka tās pastāv vēl šobaltdien.

Otrkārt, samazināt vajagot nevis darbinieku skaitu un atalgojumu, bet iestāžu uzturēšanas izdevumus. Arī tas laikam gan liecina, ka

valsts iestādes turpina trekno gadu praksi ar fiktīviem vai vismaz iestāžu darbam nevajadzīgiem iepirkumiem. Viņš gan nevarēja pateikt, kādus pilnīgi liekus izdevumus Finanšu ministrija ir šobrīd paredzējusi un no kā atteiksies, neietekmējot savu darbu.

Savas ministrijas un tās sistēmā esošo iestāžu darbiniekiem viņš solīja algu pielikumus tādā apmērā, kādā tie nodrošinās valsts ieņēmumu pieaugumu. Līdz ar to Finanšu ministrijas darbinieki algu pieaugumu jau ir pilnā mērā nopelnījuši, pēdējā laikā izdomājot vismaz desmit dažādus nodokļu un nodevu palielinājumus. Tālāk rindā uz algu palielināšanu stāv Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki, ja tiem izdosies iekasēt nodokļu naudu atbiltoši paaugstinātajām nodokļu likmēm.

Uz Neatkarīgās jautājumu par štatu samazināšanu Finanšu ministrijā un/vai tās pakļautības iestādēs

A. Vilks atbildēja, ka arī par to būtu "jāpadomā", bet par V. Dombrovska solīto ierēdņu desmitdaļas atlaišanu viņš neko nevarot pateikt pat "indikatīvi", jo nezinot savas ministrijas darbinieku kopskaitu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.