Tiesa atceļ Konkurences padomes uzlikto sodu

© pixabay.com

Administratīvā apgabaltiesā 14.augustā apmierinājusi informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma SIA "Visma Enterprise" (iepriekš SIA "FMS") pieteikumu, ar kuru tā lūdza atcelt Konkurences padomes (KP) 2013.gada nogalē noteikto sodu 45 000 latu (64 000 eiro) apmērā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

KP 2013.gada nogalē uzņēmumu sodīja par iespējamajiem pārkāpumiem FMS grupas SIA "FMS Software" izstrādātās resursu vadības sistēmas "Horizon" un "Horizon Start" izplatīšanā.

FMS uzskata, ka KP argumenti liecina - lēmuma pieņēmēji nav iedziļinājušies Latvijas IT tirgus struktūrā, ir nepareizi definējuši attiecības tās dalībnieku starpā un piemērojuši sodu, neņemot vērā uzņēmuma vairākkārtējus skaidrojumus.

"FMS dīleru līgumā iekļautā nosacījuma būtība bija nevis ierobežot konkurenci, bet gan informēt programmas ražotāju par tās gala lietotāju, lai palīdzētu dīlerim piedāvāt kvalitatīvāko risinājumu konkrētam klientam. Līdz ar to nav nekāda pamata uzskatīt, ka ar šo līguma punktu ir pārkāpts Konkurences likuma gars. Arī saskaņā ar normatīvajiem aktiem šādi nosacījumi ir legāli," iepriekš skaidroja FMS valdes priekšsēdētājs Jānis Bergs.

Pēc FMS domām, uzraugu lēmums liecinot par IT tirgus neizpratni un apdraudot arī citus Latvijas IT tirgus dalībniekus.

"Mēs KP lēmumam nepiekrītam un uzskatām to par nepamatotu. IT tirgū pats būtiskākais ir programmas gala lietotājs. Tādēļ, lai nodrošinātu atbilstošu kvalitāti, izplatītāji nereti vēršas pie programmu izstrādātājiem ar jautājumiem, kas skar tehniska rakstura konsultācijas vai atlaižu piešķiršanu. Tā ir nozares specifika, kuras mērķis ir sniegt labumu klientam, nevis deformēt konkurenci, kā to kļūdaini secina KP. IT tirgus ne visiem ir zināms, tādēļ esam vairākkārt vērsušies KP ar skaidrojumiem un aicinājuši analizēt un pārbaudīt ekonomisko kontekstu. Diemžēl mūsu argumenti tā arī nav ņemti vērā," skaidro Bergs, piebilstot, ka FMS nav saņēmis arī KP argumentus, kādēļ uzņēmuma sniegtie skaidrojumi ir noraidīti.

Minētajā lietā ar Administratīvās apgabaltiesas pērnā gada 31.marta spriedumu, lietu izskatot no jauna, tika apmierināts SIA "Visma Enterprise" pieteikums un atcelts KP 2013.gada 9.decembra lēmums.

Par spriedumu tika saņemta kasācijas sūdzība.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 2022.gada 4.oktobrī atcēla apgabaltiesas spriedumu un lietu nosūtīja atkārtotai izskatīšanai.

Jau ziņots, ka 2013.gada nogalē KP pieņēma lēmumu piemērot sodu 45 000 latu (64 000 eiro) apmērā vienam no lielākajam grāmatvedības programmu izstrādātājam Latvijā SIA "FMS Software".

"FMS Software" vairāk nekā piecus gadus ierobežoja konkurenci starp izplatītājiem, kas visā Latvijā tirgo grāmatvedības programmas "Horizon" (iepriekš "Apvārsnis") un "HorizonStart" (iepriekš "Uvis"), tā liedzot klientiem - uzņēmumiem un valsts iestādēm - gūt labumu no izplatītāju sāncensības.

FMS IT pakalpojumus izmanto Finanšu ministrija, Valsts kase un Valsts ieņēmumu dienests, Iekšlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, kā arī dažādi privātie uzņēmēji - "Latvijas Valsts meži", SIA "Jānis Roze" un citi.

SIA FMS, kas agrāk bija pazīstams kā "FMS Group", nodarbojas ar IT sistēmu ieviešanu, projektu vadību un konsultatīvu pakalpojumu sniegšanu. Savukārt SIA "FMS Software" pamatdarbība ir "Horizon" un "Horizon Start" izstrāde, uzturēšana un dīleru tīkla pārvaldība, kā arī individuālu programmatūras izstrādes projektu realizācija.

Ziemeļvalstu IT uzņēmums "Visma Group" 2014.gadā iegādājās visas SIA "FMS" un SIA "FMS Software" akcijas, savukārt 2015.gadā "FMS" mainīja nosaukumu uz SIA "Visma Enterprise" un Latvijā darbojas ar zīmolu "Visma".

Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 9,1 miljons eiro, bet peļņa sasniedza 1,2 miljonu eiro, kas ir gandrīz 900 000 eiro vairāk nekā 2020.gadā.

Latvijā

Kopš jūlija visām valsts amatpersonām jāņem vērā vairākas izmaiņas likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā," ar ko tostarp paplašināts radinieku tvērums, to attiecinot arī uz personu, ar kuru valsts amatpersonai noslēgta partnerība, aģentūru LETA informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Svarīgākais