Arī Bāriņtiesai būs pieejami pedofilu reģistra dati

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija paredzējusi, ka Bāriņtiesām tiks dotas tiesības informēt vecākus par pedofila reģistra datiem,ja tas skars viņu bērnu intereses, ziņo Latvijas Televīzijas “Panorāma”.

Pedofilu reģistrs varētu būt gatavs vasaras sākumā, taču diskusijas par to, kam tas būs pieejams, vēl nav noslēgušās. Savulaik Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (“Vienotība”) izteicās, ka to lietos tikai policijas darbinieki.

Taču Saeimas komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis (“Vienotība”) šodien norādīja, ka bāriņtiesas varēs informēt, piemēram, māmiņu, ja viņa būs uzsākusi attiecības ar vīrieti, kas iepriekš sodīts par seksuāliem noziegumiem pret bērniem.

“Kaut kur laukos dzīvo vientuļa māmiņa ar diviem bērniem un pēkšņi uzrodas kāds labais papucītis. Bet viņu neinteresē šī konkrētā sieviete, bet iepriekš, viņš, iespējams, ir bijis sodīts par šādiem noziegumiem. Šajā gadījumā bāriņtiesai būs iespēja informēt sievieti. Nevajag obligāti būt laulībai, lai cilvēku informētu,” ieceres klāstīja Latkovskis.

Komisijas sēdē Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Ivars Bandonis apliecinājis, ka policistiem būs tiesības lietot reģistru ikdienā, tostarp, piemēram, pārbaudot autovadītājus, policisti varēs operatīvi arī noteikt, vai cilvēks nav sodīts par dzimumnoziegumiem pret bērniem.

Saeima iecerējusi pieņemt grozījumus vēl citos likumos bērnu tiesību aizsardzības palielināšanai.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.