C hepatīta ārstēšanai palielina valsts kompensācijas apmēru

Otrdien, 1.martā, Ministru kabineta sēdē apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par kompensējamo medikamentu apmaksas kārtību, kuri paredz palielināt valsts kompensāciju C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem no 50% uz 75%.

Šādi grozījumi atvieglos finansiālo slogu C hepatīta pacientiem, jo pacienta līdzmaksājums šīs slimības ārstēšanai ir viens no augstākajiem šajā medikamentu grupā. Šobrīd ne visi pacienti var nodrošināt šādu līdzmaksājumu, lai arī pārsvarā no šīs slimības cilvēki cieš darba spējīgā vecumā. Ņemot vērā, ka zāļu nelietošana vai lietošanas pārtraukumi apdraud pacienta mūža ilgumu un dzīves kvalitāti, Veselības ministrija turpinās meklēt risinājumus C hepatīta terapijas pieejamības uzlabošanai.

Šobrīd C hepatīta ārstēšanu Latvijā saņem 1250 pacienti un, lai realizētu valsts kompensācijas pieaugumu, papildus nepieciešami 502 tūkstoši latu, kuri tiks nodrošināti, ņemot vērā šogad ieviesto kompensējamo medikamentu apmaksas kārtības regulējumu, kad zāļu ražotāji proporcionāli sedz finanšu deficītu, ja tāds radies. Līdz ar to šādas izmaiņas valsts budžetu neietekmēs.

Atgādinām, ka, pacienti, kuru ienākumi ir mazāki par 120 latiem mēnesī, uzrādot pašvaldības sociālo dienestu izziņu, ir atbrīvoti no līdzmaksājumiem par kompensējamajām zālēm un nemaksā pacienta iemaksu.

Veselības ministrijas lēmumu palielināt valsts kompensācijas apmēru atbalsta gan Latvijas Infektologu asociācija, gan pacientu organizācijas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.