KEM rosinās palielināt atbalstu aizsargātajiem elektroenerģijas lietotājiem

© Kaspars Krafts/f64

Redzot, ka mājsaimniecībām maksa par elektroenerģiju kā resursu pagaidām neseko līdzi "Nordpool" biržas cenu tendencēm, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) gatavos Ministru kabineta grozījumus, lai palielinātu atbalstu aizsargātajiem elektroenerģijas lietotājiem, aģentūrai LETA pavēstīja KEM Stratēģiskās koordinācijas departamenta direktores vietniece Baiba Jakobsone.

Viņa sacīja, ka grozījumi tiks veikti Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumos, precizējot regulējumā minēto atbalsta apmēru.

Par apmēru, par kādu atbalsts būtu palielināms, vēl turpinās diskusijas.

Komentējot finansējuma piešķiršanas iespējas, Jakobsone norādīja, ka atbalsta palielināšana aizsargātajiem lietotājiem šogad pirmšķietami būs iespējama jau piešķirto budžeta līdzekļa ietvaros, izmantojot atlikumu no iepriekšējai apkures sezonai piešķirtā kopējā valsts atbalsta finansējuma. Šādā gadījumā grozījumus būtu iespējams veikt līdz apkures sezonas sākumam. Vienlaikus, atbalsta palielināšana ilgtermiņā (pēc 2023.gada beigām) ir atkarīga no turpmāko gadu valsts budžeta plānošanas procesa, piebilda Jakobsone.

Jau ziņots, ka 2023.gada 1.jūlijā stājās spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" un pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

Ņemot vērā jaunos tarifus, aizsargātajiem lietotājiem (trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, personām ar I grupas invaliditāti, ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti un daudzbērnu ģimenēm) noteikts papildu atbalsts 10 eiro apmērā līdz šā gada 31.decembrim. Tostarp trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) atbalsts šobrīd ir 15 eiro, tāpat arī ģimenes loceklim, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti un personai ar pirmās grupas invaliditāti vai tās aizgādnim. Tikmēr daudzbērnu ģimenēm atbalsts elektrības rēķinu apmaksai šobrīd ir 20 eiro.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga un ir atkarīga no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu nosaka, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais