Finanšu ministrija apsolījusi finansiālu atbalstu vētrā cietušajiem; Dobeles novadā izmaksas sāksies tuvākajās dienās

© publicitātes foto

Dobeles novads 7. augustā pārdzīvoja nebijušu dabas stihiju, kas nežēlīgi iznīcinājusi pilsētas un pagastu infrastruktūru. Stiprais vējš, spēcīgās lietavas un lielgraudu krusa sabojājusi īpašumus, lielākoties norauti vai bojāti jumti, ēkām izsisti logi, nogāztas elektrolīnijas, daudzviet iznīcināta un bojāta vēl nenovāktā lauksaimniecības raža un lauksaimniecības tehnika, izgāzti, nolauzti koki, cietusi arī pašvaldības infrastruktūra – Tērvetes pagasta pārvaldes ēkai izdauzīti logi un bojāta ēkas fasāde, Bukaišu tautas namam uzgāzies koks, kā arī bojāta Lejasstrazdu bērnunama ēka. Vissmagāk cietusi Tērvetes apkaime, kur postījumi redzami ik uz soļa, izpostot visiem tik iemīļoto Tērvetes dabas parku un piedzīvojumu parku “Tarzāns”, cietusi arī Kroņauces, Naudītes un Apguldes teritorija, vēsta Dobeles novada pašvaldība.

Lai vērtētu vētras radītos zaudējumus, jau 7. augusta pēcpusdienā Dobeles novada pašvaldības vadība kopā ar pagastu pārvaldniekiem un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku apsekoja novada teritoriju.

Primāri apzinot nodarītos postījumus, Dobeles novada pašvaldība steidza piedāvāt izmitināšanas iespēju negaisā cietušajiem, kuriem tas nepieciešams, līdz šim to izmantojuši 7 novada iedzīvotāji.

Šobrīd Dobeles novada negaisā cietušajiem pagastu pārvaldēs pieejami materiāli jumta pagaidu segumam un izsisto logu aizklāšanai, savukārt vētras radīto seku apzināšanai un zaudējumu novērtēšanai iedzīvotāji aicināti pašvaldībai sniegt precīzāku informāciju, iesniedzot viegli aizpildāmu elektronisko anketu.

Dobeles novada pašvaldība jau aicinājusi novada iedzīvotājus vērsties Sociālajā dienestā, ja ir nepieciešams materiālais atbalsts pamatvajadzību nodrošināšanai - nepieciešama pārtika, salijušas mēbeles vai nepieciešama psihosociāla palīdzība. Atbilstoši Dobeles novada domes 31.08.2021. saistošajiem noteikumiem Nr. 6 “Par sociālās palīdzības pabalstiem Dobeles novadā” mājsaimniecībām ir pieejams krīzes pabalsts vētras radīto seku novēršanai.

Vienlaikus informējam, ka 8. augustā Dobeles novadā ieradās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, lai novērtētu dabas stihijas radītās sekas, zaudējumus un iedzīvotāju vajadzības. Apmeklējuma laikā prezidents tikās gan ar vietējiem iedzīvotājiem, gan lauksaimniekiem, kuru īpašumus vētra izpostījusi visvairāk, solot jau nākamajā dienā pēc tikšanās runāt ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, lai pēc iespējas ātrāk iedarbinātu efektīvu palīdzības programmu. Pēc Valsts prezidenta apmeklējuma Dobeles novadā ieradās arī pats Ministru prezidents, lai klātienē apzinātu radīto postu novada iedzīvotāju īpašumiem. Tikšanās laikā tika pārrunāti iespējamie risinājumi, kā pēc iespējas īsākā laika posmā palīdzēt negaisa radīto seku cietušajiem iedzīvotājiem, kā arī lauksaimniekiem. Savukārt 9. augustā domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis devās uz tikšanos ar Finanšu ministru, kur kopā ar pārējo negaisā un vētrā cietušo novadu domes vadītājiem vienotos par papildus finanšu līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Pēc tikšanās ar Finanšu ministru zināms, ka sākotnējais atbalsts iedzīvotāju negaisā un vētrā cietušo privātīpašumā esošo mājokļu atjaunošanas darbiem tiks piešķirts finansiāls atbalsts līdz 3000 eiro, nevērtējot personu ienākumus, nosakot 20 eiro/m2 slieksni, kas piemērojams arī daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis pauda gatavību turpināt strādāt ārkārtas situācijas režīmā, lai dabas stihijā cietušie pēc iespējas ātrāk saņemtu finansiālu atbalstu: “Jau rīt, 10. augustā, tiks sasaukta domes ārkārtas sēde, lai nekavējoties pieņemtu nepieciešamos lēmumus finansiālā atbalsta piešķiršanai un izmaksāšanai.”

Šobrīd ikvienam ir iespēja palīdzēt negaisā cietušajiem Dobeles novadā, ziedojot naudas līdzekļus būvmateriālu iegādei, kas tiks novirzīti negaisa izpostīto mājokļu atjaunošanai. Ziedot iespējams, veicot pārskaitījumu biedrības "Tavi draugi" kontā ar atbilstošu norādi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.