ZZS esošās koalīcijas vadībā nesaskata valsts izaugsmes iespējas

© Ģirts Ozoliņš/f64

Ja koalīcija saglabāsies pašreizējā sastāvā, valdības stagnācija varētu turpināties, jo pašlaik nav iezīmes, ka "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) līdzšinējā pieeja varētu mainīties, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Komentējot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) piedāvājumu NA un AS veikt amatu rotāciju valdībā, Valainis norādīja, ka pašlaik premjera redzējums par tālāko procesu esot "ļoti nekonkrēts".

ZZS frakcijas vadītājs pieļāva, ka vēl varētu notikt kādas sarunas ar Kariņu par viņa redzējumu par iepriekš nosauktajām piecām prioritātēm, kas vasaras pirmajā pusē tika gana padziļināti apspriestas sarunās, kurās atteicās piedalīties AS un NA.

Kā piemēru problēmām pašreizējā koalīcijā ZZS politiķis minēja trešdienas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdi, kuri valdības partiju deputātiem nebija "dziļa vienotība" par to, kā jāveic izglītības reforma.

Valainis atgādināja, ka uz sarunām par prioritātēm ZZS "nerāvās", bet devās pēc Kariņa aicinājuma.

ZZS viens no līderiem apliecināja, ka politiskais spēks ir gatavs turpinās sastrādāties gan ar koalīcijas, gan ar opozīcijas partijām, lai īstenotu partiju apvienības politiskās prioritātes.

Kā ziņots, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš rosina NA politiķim Rihardam Kolam ieņemt ārlietu ministra amatu, AS pārņemt Ekonomikas ministrijas un "Jaunajai vienotībai" (JV) - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību.

Gadījumā, ja NA un AS ceturtdien, 10.augustā, atteiktos no šī piedāvājuma, tad premjers būtu gatavs sākt sarunas par citas valdības veidošanu ar ZZS un "Progresīvajiem".

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.