Ārkārtējo situāciju Baltkrievijas pierobežā nomainīs pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu valdība otrdien nolēma izsludināt pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu no 11.augusta līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā.

Pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms nomainīs valdības iepriekš noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms būs noteikts Ludzas novada Briģu pagastā, Istras pagastā, Lauderu pagastā, Nirzas pagastā, Pasienes pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā, Zaļesjes pagastā, Zilupes pilsētā.

Krāslavas novada Andrupenes pagastā, Andzeļu pagastā, Asūnes pagastā, Aulejas pagastā, Bērziņu pagastā, Dagdas pagastā, Dagdas pilsētā, Ezernieku pagastā, Grāveru pagastā, Indras pagastā, Izvaltas pagastā, Kalniešu pagastā, Kaplavas pagastā, Kastuļinas pagastā, Kombuļu pagastā, Konstantinovas pagastā, Krāslavas pagastā, Krāslavas pilsētā, Ķepovas pagastā, Piedrujas pagastā, Robežnieku pagastā, Skaistas pagastā, Svariņu pagastā, Šķaunes pagastā, Šķeltovas pagastā, Ūdrīšu pagastā;

Tāpat šis režīms būs noteikts Augšdaugavas novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Kalkūnes pagastā, Laucesas pagastā, Līksnas pagastā, Maļinovas pagastā, Medumu pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Sventes pagastā, Šēderes pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā.

Visbeidzot režīms noteikts Daugavpils pilsētā.

Šajā laikā Valsts robežsardze turpinās veikt pastiprinātu Latvijas-Baltkrievijas robežas uzraudzību, bet robežsargiem palīdzēs Nacionāie bruņotie spēki un Valsts policija.

Lai, pastāvot pamatotām aizdomām, atklātu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu slēpšanās vietas vai pāri valsts robežai ārpus robežšķērsošanas vietām pārvietotu preču slēpšanas vietas robežsargiem un policistiem būs tiesības attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai iekļūt nedzīvojamās telpās un zemesgabalu teritorijās arī tad, ja nav iespējams saņemt īpašnieka, valdītāja vai turētāja atļauju.

Līdzīga atļauja tiek dota iekļūt dzīvojamās telpās arī tad, ja nav iespējams saņemt īpašnieka, valdītāja vai turētāja atļauju.

Lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu valsts drošības interešu aizsardzību, robežsardze varēs nodrošinātu to personu apgādāšanu ar pārtiku un pirmās nepieciešamības precēm, kuras mēģina robežu šķērsot ārpus likumīgai ieceļošanai noteiktajām robežšķērsošanas vietām.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un valsts un pašvaldību stacionārās ārstniecības iestādes pēc Valsts robežsardzes lūguma nodrošinās nepieciešamo medicīnisko palīdzību minētajām personām.

Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonām un darbiniekiem, kā arī Valsts drošības dienesta amatpersonām un darbiniekiem, pārskaitīs piemaksu par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos līdz 50 procentu apmēram no tiem noteiktās stundas algas likmes.

Arī karavīriem papildus mēnešalgai izmaksās piemaksu līdz 50 procentu apmēram no viņam noteiktās mēnešalgas.

Šogad kopumā no nelikumīgas Latvijas- Baltkrievijas robežas šķērsošanas atturēts 5461 cilvēks, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti 279 cilvēki.

Pērn kopumā novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Valdība 2021.gadā 10.augustā nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju Ludzas un Krāslavas novados, kā arī Daugavpilī. Tā vairākkārt pagarināta, un pēdējais pagarinājums noteikts līdz 10.augustam. Iepriekš vairākkārt ticis debatēts, ka ārkārtējās situācijas vietā pierobežā varētu noteikt kādu citu regulējuma veidu.

Svarīgākais