Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

VMD: Patlaban apzinātais vētras mežaudžu postījumu apmērs ir aptuveni 1000 hektāri

© f64.lv, Kaspars Krafts

Patlaban apzinātais pirmdienas, 7.augusta, vētras mežaudžu postījumu apmērs ir aptuveni 1000 hektāri, norāda Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītājs Andis Purs.

Viņš uzsvēra, ka īpaši spēcīga vētra un krusa bija Dobeles novadā - Tērvetē, Bukaišos, Augstkalnē, Gardenē, Jelgavas novada Vilces pagastā.

"Joprojām notiek postījumu apzināšana, darbu apgrūtina pārvietošanās pa teritoriju, jo ceļi ir aizgāzti un nav vēl atbrīvoti no lauztajiem un gāztajiem kokiem," atzīmēja Purs.

Dienestā skaidro, ka kopumā pirmdienas krusas un vēja bojājumos visvairāk ir cietusi Zemgales virsmežniecības teritorija. Samērā lieli postījumi konstatēti arī Vidzemes reģionā, kur plosījās spēcīgs vējš ar lietu.

VMD līdz šim apkopotā informācija liecina, ka Ziemeļaustrumu virsmežniecības teritorijā konstatēti postījumi Druvienā, Rankā, Tirzā, Lizumā AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajās teritorijās izgāztas un lauztas priedes, izpostīti Lizuma kapi, Launkalnē cietuši "Meža pētīšanas stacijas" meži. Ir postījumi arī Variņu pusē.

Sēlijas virsmežniecības teritorijā būtiski vēja postījumi pašlaik nav apzināti. Kurmenes, Taurkalnes pusē meža malās ir lauzti un uz ceļiem gāzti koki, bet mežos pagaidām nav konstatēti masveida postījumi.

Ziemeļvidzemes virsmežniecības teritorijā konstatētas vienlaidus vējgāzes Igaunijas pierobežā - Valkā. No Strenčiem Rīgas virzienā un ap Limbažiem lauzti atsevišķi koki, vietām saliekti bērzi nesen retinātās jaunaudzēs.

Centrālvidzemes virsmežniecības teritorijā konstatēti būtiski postījumi Piebalgas, Ļaudonas, Madonas, Mētrienas apkaimē.

Dienvidkurzemes, Ziemeļkurzemes, Rīgas Reģionālās, Dienvidlatgales un Austrumlatgales virsmežniecību teritorijās pagaidām nav konstatēti nopietni mežaudžu postījumi.

VMD uzsver, ka lauztie, gāztie un izšūpotie koki var radīt palielinātu bīstamību gan cilvēkiem, kas mežā strādā, gan arī aktīvās atpūtas cienītājiem, ieskaitot sēņotājus un ogotājus.

Tāpat vētras un krusas nodarītie meža bojājumi var kļūt par jaunām egļu astoņzobu mizgraužu savairošanās vietām, kas apgrūtinās to ierobežošanu nākamo gadu laikā.

Meža īpašnieki aicināti apsekot savus īpašumus un, konstatējot nozīmīgus postījumus, vērsties tuvākajā VMD mežniecībā.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru. Īpaši lielus postījumus vētra nesa Dobeles novadam.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.