Dārzkopības institūtā vētra nogāzusi aptuveni 40 vasaras ābeles

© pexels.com

Latvijas Dārzkopības institūta teritorijā Dobelē vētra lielākos postījumus nodarījusi ābeļu audzei, skaidro institūts.

Tostarp vētra nogāzusi apmēram 40 vasaras ābeļu, kas auga izmēģinājuma kvartālā.

Tāpat pirmdienas, 7.augusta, vētrā cietis selekcionāra Pētera Upīša mantojums - nolauztas vēsturiskās aprikozes, kā arī vētrā ir cietušas bumbieres.

Institūtā norādīja, ka vētra pilnībā nopostījusi arī institūta dārza namiņu, cietušas siltumnīcas un Ķiršu mājai izsisti pāris logu.

Institūta zinātnieki joprojām apseko dārzu, izmēģinājuma kvartālus, lai apkopotu vētras radītos zaudējumus.

"Ņemto vērā, ka Dārzkopības institūts ir vadošais augļkopības un dārzkopības pētniecības centrs Latvijā, tad var teikt, ka katrs augļkoka zaudējums nozīmē nopietnas sekas pētījumu un selekcijas darbu procesa veikšanā," uzsvēra institūta pārstāvji.

Dārzkopības institūts ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) struktūrvienība. Institūts ir vadošais dārzeņkopības un augļkopības pētniecības centrs Latvijā, kas veic Baltijas ģeoklimatiskajiem apstākļiem piemērotu augu sugu selekciju, pēta videi draudzīgas audzēšanas sistēmas, izstrādā inovatīvus pārtikas produktus, veic bioloģisko pamatu pētījumus, kā arī rīko dažādus pasākumus un uzņem apmeklētājus ceriņu un augļu dārzā.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru. Īpaši lielus postījumus vētra nesusi Dobeles novadam.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.