Latvijā samazinās iekārtu skaits, kas ilgstoši nespēj nodrošināt notekūdeņu attīrīšanu

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Turpina samazināties tādu iekārtu skaits, kas ilgstoši nespēj nodrošināt notekūdeņu attīrīšanu, šodien preses konferencē informēja Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Elita Baklāne-Ansberga.

Ja 2019.gadā 58 notekūdeņu attīrīšanas iekārtas nespēja nodrošināt vides prasībām atbilstošu notekūdeņu attīrīšanu, tad šogad tādas ir 26 iekārtas.

Pēdējā gadā no šī saraksta ir izņemtas piecas attīrīšanas iekārtas, bet klāt nākušas trīs.

No neatbilstošo iekārtu saraksta izņemtas AS "Olaines ūdens un siltums" attīrīšanas iekārtas, Limbažu pilsētas, Sutru ciema, SIA "Ceplīši" lopkautuves un SIA "Mālpils piensaimnieks" notekūdeņu attīrīšanas iekārtas.

Savukārt klāt nākušas Pāvilostas, SIA "NS Estate" zivju pārstrādes uzņēmuma un valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" attīrīšanas iekārtas.

Baklāne-Ansberga norādīja, ka Limbažu pilsētas notekūdeņu iekārtu darbības uzlabošanās ir saistīta ar ražotnes "Limbažu piens" darbības pārtraukšanu. Lai gan preču zīmes "Limbažu piens" produkti joprojām ir veikalu plauktos, tie tiek ražoti citās ražotnēs, nevis Limbažos, un tas ļāvis uzlabot notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbu.

Savukārt Pāvilostas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas šajā sarakstā iekļautas pēdējā mēneša laikā, pateicoties iedzīvotāju ziņojumiem par smaku Sakas upē.

Veicot pārbaudi, konstatēts, ka viens no notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rezervuāriem nenodrošināja notekūdeņu attīrīšanu un pilnībā neattīrīti notekūdeņi nokļuva Sakas upē un jūrā.

Deviņas no minētajām 26 attīrīšanas iekārtām apsaimnieko sadzīves notekūdeņus, astoņas - sadzīves un ražošanas notekūdeņus, bet vēl deviņas - tikai ražošanas notekūdeņus.

Kā skaidroja VVD vadītāja, tās lielākoties ir nelielas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, un to neatbilstošā darbība nerada lielu apdraudējumu videi. Taču pat nelielu neattīrītu notekūdeņu apjomu ilgstoša novadīšana vidē, rada nelabvēlīgas lokālas izmaiņas.

Kopumā 2022.gadā no notekūdeņu sistēmām un iekārtām vidē novadīti neattīrīti 1 593 085 kubikmetri notekūdeņu jeb 0,92% no kopējā notekūdeņu daudzuma.

VVD veic uzraudzību 1305 notekūdeņu attīrīšanas iekārtās Latvijā, tās ir iekārtas, kuras ir jaudīgākas par 5 kubikmetriem diennaktī. Šī gada 8 mēnešos veiktas 184 pārbaudes, izdoti deviņi lēmumi par veicamām rīcībām, piemēroti seši administratīvie sodi, kuru kopējais apmērs 6 400 eiro.

Svarīgākais