Pensijā būs jāiet arvien vēlāk

Visticamāk, tālā nākotnē arī Latvijai vajadzēs diskutēt par vēl augstāku pensionēšanās vecumu, tomēr pašlaik šis jautājums nav darbakārtībā. Tikko valdība ir pieņēmusi lēmumu paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem, un šī reforma, kas sāksies 2016. gadā, noslēgsies tikai pēc desmit gadiem.

Teorētiski tad varētu sākties nākamās diskusijas. Dominējošais pensionēšanās vecums Eiropas Savienībā (ES) pašlaik ir 65 gadi, un atsevišķas valstis, piemēram, Vācija, pieņēmušas lēmumu iet vēl tālāk – līdz pat 67 gadiem. Eļļu ugunī pielējusi ekspertu diskusija, kurā cita starpā norādīts, ka teorētiski pensionēšanās vecumu varētu paaugstināt pat līdz 70 gadiem. Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju slikto veselības stāvokli un salīdzinājumā ar citām ES valstīm par desmit gadiem īsāku vidējo mūža ilgumu, šāda lēmuma pieņemšana būtu nopietni izvērtējama.

Tomēr, kā Neatkarīgajai uzsver Labklājības ministrijas eksperti, Latvijā ir izvirzīts mērķis pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem. To akceptējusi valdība jau pērnā gada novembrī. Šāds lēmums pieņemts saistībā ar to, ka visā ES aizvien pieaug sabiedrības novecošanās, iedzīvotāju dzīves ilgums, kā arī samazinās nodarbināto skaits. Līdz ar to visās ES valstīs notiek diskusijas par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. "Pašlaik attiecībā uz Latviju nav pamata runāt par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu līdz 70 gadiem, ministrija neko tādu pašlaik neplāno darīt," uzsver LM speciāliste Marika Kupče.

Bet tas, ka nākotnē pensionēšanās vecums arī Latvijā varētu kāpt vēl augstāk, nav izslēgts. Pašreizējā reforma paredz, ka no 2016. gada pakāpeniski pensionēšanās vecums pieaugs par pusgadu. Pēc tam, kad 2021. gadā būs sasniegti 65 gadi, valstij būs jāvērtē demogrāfiskie un sociāli ekonomiskie rādītāji un kopīgi jānonāk pie pareiziem risinājumiem, lai sabalansētu cilvēka darba dzīves ilgumu ar pensijā pavadāmo laiku, norāda LM. Ja arī 2021. gadā tiks pieņemti lēmumi par iespējamu pensionēšanās vecuma palielināšanu, tad arī tie tikšot īstenoti pakāpeniski.

Paaugstinot pensionēšanās vecumu, Latvijā tiks pārtraukta arī iespēja priekšlaicīgi pensionēties (jau no 2012. gada). Kā izņēmums būs atsevišķas iedzīvotāju grupas (piecu un vairāk bērnu vecāki, bērna invalīda vecāki, politiski represēti cilvēki, černobilieši), kuriem arī turpmāk būs tiesības pensionēties piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma.

***

PENSIJAS VECUMS

Pašlaik 65 gadu pensionēšanās vecums Eiropā jau ir:

Beļģijā, Īrijā, Lielbritānijā (sievietēm no 2020. gada), Dānijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Itālijā (vīriešiem), Luksemburgā, Portugālē, Somijā, Spānijā, Kiprā, Slovēnijā (vīriešiem), Polijā (vīriešiem), Austrijā (vīriešiem)

Valstis, kuras pieņēmušas lēmumu pensijas vecumu noteikt 65 gados:

Rumānija (vīriešiem no 2014. gada)

Latvija (sākot no 2016. līdz 2021. gadam)

Igaunija (sākot no 2017. gada)

Lietuva, Čehija

Valsts, kura jau pieņēmusi lēmumu paaugstināt pensijas vecumu līdz 67 gadiem, ir Vācija

Par to diskutē arī Nīderlandē

Svarīgākais