FOTO: Uz Kijivu nogādāta humānā krava 250 tūkstošu eiro vērtībā

© Andrew Petrischev

Sestdien, 5. augustā, Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācijas "Viche" humānais konvojs sasniedza Kijivu un tika nodots ukraiņu kareivjiem, robežsargiem, labdarības organizācijām. Kopējā "Viche" un sadarbības partneru sagatavotās kravas vērtība sastādīja 250 tūkstošus eiro.

“Ceļš bija piedzīvojumu pilns. Piekabe, kas veda kuteri, Polijā tika pie mīkstas riepas - nācās meklēt remontdarbnīcu. Šādi notikumi mūs ceļā, protams, aizkavē. Tomēr kravu norunātajā vietā - Mihaila laukumā Kijivas centrā - mēs piegādājām precīzi paredzētajā laikā,” stāsta konvoja koordinators Bogdans Timkivs, piebilstot, ka šāda kolonna, kurā ir trīs busi un pieci apvidus auto, no kuriem divi piekabēs ved mazo ekskavatoru un kuteri, virzās salīdzinoši lēnāk.

Kijivā kolonnu sagaidīja Ukrainas bruņoto spēku brigāžu pārstāvji un robežsargi, kuri šobrīd atrodas frontes pirmajās līnijās, kā arī teritoriālo aizsardzības vienību un dzīvnieku patversmes pārstāvji.

“Mēs atrodamies pie Bahmutas. Strādājam. Aktīvi strādājam. Pateicoties jūsu atbalstam, mums tagad ir droni, optika un daudz, daudz cita. Tas viss palīdz paātrināt uzvaru pār mūsu kopīgo ienaidnieku. Pateicos visai Latvijas tautai, tiem, kuri pieliek savu roku palīdzības kravu tapšanā, un tiem, kas šīs kravas ved tik tālu ceļu. Paldies!" teica Ukrainas bruņoto spēku 22. atsevišķās mehanizētās brigādes kareivis ar segvārdu Mentors.

Kuteris, ko ar konvoju nosūtīja labdarības platforma "Stopify", tiks nodots kontradmirāļa Mihaila Beļinska vārdā nosauktajai 36. atsevišķajai jūras kājnieku brigādei.

“Kuteris dosies uz dienvidiem izpildīt noteiktus uzdevumus. Ar to var evakuēt ievainotos, piegādāt munīciju un citas nozīmīgas kravas. Un var veikt arī citus uzdevumus. Protams, palīdzība, ko sniedz Latvija, ir milzīga. Kopā ar visu pasauli mēs uzveiksim 21. gadsimta fašistus,” pieņemot sadarbības partneru un Viche sagatavoto kravu, sacīja karavīrs ar segvārdu Instruktors.

"Viche" šoferi uz Kijivu nogādāja mazo ekskavatoru un ļoti jaudīgu amerikāņu pikapu, kuru iegādi “Ukrenergo” - valsts uzņēmuma, kas apgādā Ukrainu ar elektroenerģiju - vajadzībām, kā arī tā tehnisko apkopi finansēja fonds Ziedot.lv.

“Šo ekskavatoru izmantos remontbrigāde, kas atjauno un apkalpo kritisko infrastruktūru Hersonas apgabalā - vietās, kas cieta Kahovkas HES terorakta dēļ un joprojām saņem triecienus no krievijas puses. Tā mums ir ļoti būtiska tehnika, tāpēc dziļi novērtējam šo palīdzību. Darbi neapstājas pat brīžos, kad agresors mums uzbrūk,” spīts caurvija “Ukrenergo” pārstāvja sacīto.

Latvijas ukraiņu konfederācija "Viche" spēja izveidot un piegādāt šo konvoju, pateicoties uzņēmuma “Latvijas Finieris” atbalstam. Kolonnas sastāvā uz Ukrainu tika nosūtītas fonda Ziedot.lv, platformas Stopify, pianista Andreja Osokina sarūpētās kravas. Sūtījuma veidošanā piedalījās arī Latvijas Mednieku savienība, DUS tīkls “Virši”, labdarības fonds Sofi un LELB Diakonijas centrs, kā arī “Latvenergo” kolektīvs un uzņēmums “Valpro”.

“Paldies par līdzdalību visiem mūsu partneriem. Un milzīgs paldies mūsu šoferīšiem, kuri paveica šo garo un sarežģīto ceļu, droši nogādājot svarīgo kravu galamērķī neskartu," gandarīta ir "Viche" valdes priekšsēdētāja Oksana Sičko.

"Viche" izsaka pateicību Ukrainas vēstniecībai Latvijā par sadarbību.