Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Valsts drošības dienests izvērtējis viesstrādnieku ietekmi uz Latvijas drošību; secinājumus atklāj tikai amatpersonām

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Valsts drošības dienests ir izvērtējis viesstrādnieku ieceļošanas un uzturēšanās Latvijā ietekmi uz nacionālo drošību, taču plašākus komentārus par izvērtējumu nesniedz, par secinājumiem informējot tikai valsts augstākās amatpersonas, aģentūra LETA uzzināja dienestā.

Uzņēmēji tika lūguši veikt pasākumus, lai vienkāršotu darbaspēka piesaistīšanu no trešajām valstīm. Ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) pauda, ka pirms pāris mēnešiem tika izvērtēts Latvijas regulējums, konstatējot, ka tas ir tikpat labs, vai pat labāks nekā Lietuvā un Igaunijā, tomēr pielietojums praktiskajā dzīvē ir atšķirīgs kapacitātes trūkuma un informācijas apmaiņas datu neesamības dēļ, kā rezultātā ir grūtu saprast procesu tālāko virzību.

"Mēs esam nākuši ar priekšlikumiem un sprieduši arī Cilvēkkapitāla attīstības padomē, kur pārstāvēta arī izglītības un zinātnes ministre, kā arī labklājības ministre. Plānots, ka tuvākajās dienās būs padomes sanāksme, kur mēs spriedīsim par nebūtisku šķēršļu mazināšanas pasākumiem. Runa ir par birokrātijas mazināšanu un lielākas atbildības uzlikšanu darba devējam kā uzaicinātājam," sacīja ministre.

Indriksone norādīja, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde varētu koncentrēt resursus un specializēt kādu nodaļu vai reģionālo vienību šī pakalpojuma nodrošināšanā. Tāpat tiek diskutēts par nosacīta "zaļā koridora" izveidi lielajiem eksportētājiem.