Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā

IeM nākamā gada budžetā prioritātēm cer iegūt trešdaļmiljardu eiro

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Iekšlietu ministrija (IeM) nākamā gada budžetā savām prioritātēm cer novirzīt 333,5 miljonus eiro, kurus paredzēts izmantot atalgojuma celšanai, darbinieku izglītības uzlabošanai, infrastruktūras uzlabošanai un bruņojuma iegādēm.

Ministrijas iesniegtajām prioritātēm 2024.gadā esot nepieciešami 333,5 miljoni eiro, 2025.gadā - 407 miljoni eiro, bet 2026.gadā - 378 miljoni eiro, tajā skaitā prioritāro pasākumu finansēšanai 2024.gadā papildu nepieciešami 222 miljoni eiro, 2025.gadā - 375,7 miljoni eiro, bet 2026.gadā - nepilni 348 miljoni eiro, aģentūra LETA uzzināja IeM.

Kopā iesniegti 59 prioritāro pasākumu pieteikumi. Galvenās IeM prioritātes ir atalgojuma celšana iekšlietu dienestos un Ieslodzījuma vietu pārvaldē, "īstenojot amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm motivējošus pasākumus", kā arī "ministrijas iestāžu kapacitātes stiprināšanu valsts pārvaldes atlīdzības reformas ietvaros".

Izglītības jomā iekšlietu sektorā tēriņi pamatā paredzēti "Iekšējās drošības akadēmijas" darbības nodrošināšana.

Vēl starp prioritātēm ir valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības paaugstināšana IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, iekšlietu dienestu darbinieku nodrošināšana ar moderniem un ergonomiskiem formas tērpiem un speciālo apģērbu.

Tāpat iecerēts turpināt jaunu katastrofu pārvaldīšanas centru būvniecību un VUGD centrālā aparāta nodrošināšanu ar atbilstošām telpām.

Tiek solīts stiprināt Finanšu izlūkošanas dienestu kā kompetento iestādi sankciju izpildē Latvijā. Naudu paredzēts novirzīt arī atbildīgo iestāžu kapacitātes stiprināšanai, lai pilnvērtīgi sagatavotos Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas (Moneyval) sestajai novērtēšanas kārtai.

Starp prioritātēm ministrija minējusi arī bruņojuma iegādi padotības iestādēm, nekustamo īpašumu tehniskā stāvokļa uzlabošanu, elektroniskās identifikācijas infrastruktūras attīstību, datortehnikas un tīkla drošības iekārtu nomaiņu kiberdraudu mazināšanai.

Starp ministrijas prioritārajiem pasākumiem ir arī sadārdzinājuma izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, kā arī virkne ar pasākumiem, kas vērsti uz IeM iestāžu kapacitātes stiprināšanu un apgādi ar moderniem tehniskajiem līdzekļiem.

Jau ziņots, ka atbilstoši 2024.gada valsts budžeta sagatavošanas grafikam ministrijas un citas centrālās iestādes ir iesniegušas prioritāros pasākumus 2024.gadam par 1,983 miljardiem eiro.

No tiem neatkarīgās institūcijas iesniegušas pasākumus par 31,8 miljoniem eiro, bet ministrijas un citas centrālās iestādes par gandrīz 1,952 miljardiem eiro.