Konferencē spriedīs par Valsts meža dienesta attīstības izaicinājumiem

© Kaspars Krafts/F64

Piektdien, 4.augustā, notiks konference "Valsts meža dienesta attīstības izaicinājumi", aģentūru LETA informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvji.

Pasākuma mērķis ir atskatīties uz VMD paveikto 30 gadu laikā un iezīmēt attīstības perspektīvas. Konferencē tiks runāts par dienesta izaugsmi, sadarbības aspektiem un VMD uzturētās valsts informācijas sistēmas Meža valsts reģistra attīstību.

Kā norāda dienestā, VMD ģenerāldirektors Arvīds Ozols iezīmējis turpmākās attīstības trīs galvenos virzienus - dienesta iekšējās struktūras, funkciju un resursu optimizācija, meža uguns apsardzības sistēmas attīstība un digitālo risinājumu attīstība.

Dienests pēdējos gados ir konsekventi gājis uz digitālu dokumentu apriti, norāda Ozols, atzīmējot, ka dienests attīstījis Meža valsts reģistru un patlaban strādā pie klientiem draudzīgas un intuitīvi viegli saprotama klientu portāla izveides, vienlaicīgi nepārtraukti uzlabojot sistēmas funkcionalitāti pašiem dienesta darbiniekiem.

VMD Meža resursu reģistra departamenta direktors Ints Rudzītis atzīmē, ka meža inventarizācijas datus Latvijā elektroniskā formā sāka uzkrāt jau astoņdesmitajos gados, bet savas lielākās pārmaiņas Meža valsts reģistrs piedzīvoja sākot ar 2016.gadu, kad vienotā sistēmā tika apvienota tekstuālā un grafiskā informācija un nodrošināta klientu piekļuve.

Vienalikus VMD piebilst, ka nozīmīga daļa konferences tiks veltīta arī sadarbības attīstīšanai digitālā vidē ar Lauku atbalsta dienestu, Valsts zemes dienestu un Dabas aizsardzības pārvaldi, vēršot uzmanību arī uz dienesta nozīmi valsts pārvaldē kopumā un Eiropas zaļā kursa īstenošanā.

Sadarbības aspektus konferencē iezīmēs arī Meža īpašnieku biedrība un Latvijas Kokrūpniecības federācija, piebilst VMD.

Pasākums notiks plkst.10 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Meža fakultātē, Jelgavā.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Svarīgākais