Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pieaugs maksa par ".lv" domēna vārdu

© pexels.com

No šā gada 1.septembra ".lv" domēna reģistra uzturētājs "Nic.lv" paaugstinās maksu par ".lv" domēna vārdu lietošanas tiesībām no 10 eiro līdz 12 eiro gadā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informē Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas (NIC) pārstāvji

".lv" reģistra NIC vadītāja Katrīna Sataki norāda, ka lēmums paaugstināt maksu pieņemts, ņemot vērā resursu cenu un normatīvu prasību sloga pieaugumu, lai arī turpmāk NIC spētu attīstīt un nodrošināt drošu un nepārtrauktu ".lv" domēna darbību atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem.

Šī ir pirmā reize ".lv" domēna 30 gadu pastāvēšanas laikā, kad tiek paaugstināta tā cena.

Maksa par ".lv" domēna vārda reģistrēšanu un lietošanu tika ieviesta 1997.gada 1.aprīlī.

NIC pārstāvji norāda, ka pirmos četrus ".lv" domēna pastāvēšanas gadus domēna vārdu reģistrācijas, uzturēšanas, infrastruktūras izbūves un citus izdevumus sedza reģistra uzturētājs. Interneta pielietojumam vēršoties plašumā un piesaistot arvien vairāk ne tikai godprātīgu lietotāju, bet arī kiberuzbrucēju, radās nepieciešamība arvien vairāk resursu ieguldīt ".lv" domēna drošības un nepārtrauktas darbības nodrošināšanai, infrastruktūras attīstībā, ".lv" domēna vārdu lietošanas noteikumu izstrādē, strīdu un sūdzību izskatīšanā un citur.

Pēc NIC pārstāvju minētā, bez papildu finansiālu līdzekļu piesaistes to paveikt nebija iespējams, tādēļ, sekojot pieredzei citās pasaules valstīs, tostarp jau tajā laikā populārā domēna ".com" piemēram, tika ieviesta maksa arī par ".lv" domēna vārdu lietošanas tiesībām.

Pēdējās cenu izmaiņas tika ieviestas 2014.gadā, kad, Latvijai pievienojoties eirozonai, ".lv" domēna vārda cena no 7,2 latiem pēc konvertācijas uz eiro tika samazināta līdz 10 eiro par vienu gadu, neskaitot PVN.

Esošajiem klientiem nākamais priekšapmaksas rēķins par domēna vārda lietošanas tiesību pagarināšanu tiks sagatavots, vadoties jau pēc jaunās cenas, ja ".lv" domēna vārda lietošanas tiesību periods beidzas pēc 1.oktobra.

NIC no šā gada 1.septembra plāno veikt arī citas izmaiņas ".lv" domēna politikas dokumentos un līdz 2023.gada 12.augustam ir ierosinājis plānoto izmaiņu publisko apspriešanu. Plānotās izmaiņas paredz ieviest alternatīvu ārpustiesas strīdu izšķiršanas procedūru, kā arī ieviest globālo aizsargājošo rezervāciju.

NIC ir augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētājs. Reģistra galvenais mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu ".lv" domēna darbību, atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem un labajai praksei.