Viens no Eiropas vadošajiem neiroonkoloģijas ekspertiem palīdz Latvijas ārstiem precizēt sarežģītas diagnozes

© Kaspars Krafts/f64

Šodien, 31.jūlijā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā viesojās profesors Kristiāns Mavrins (Christian Mawrin), kas šobrīd ir Magdeburgas Universitātes Medicīnas centra Neiropatoloģijas institūta vadītājs un kopš 2022.gada ir ievēlēts par Eiropas Neiroonkoloģijas asociācijas (EANO) valdes locekli. Profesora pārziņā valdē ir Neiropatoloģijas nodaļa, ziņo RAKUS Sabiedrisko attiecību daļa.

Ar profesoru Kristiānu Mavrinu tikās slimnīcas valdes pārstāvis, profesors Haralds Plaudis, kā arī Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs, profesors Guntis Karelis - augstu novērtējot līdzšinējo sadarbību un pārrunājot turpmākās sadarbības iespējas.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas ārstiem (neirologiem, rezidentiem), Patoloģijas centra un Laboratorijas dienesta speciālistiem profesors Kristiāns Mavrins prezentēja jaunākos pētījumus, kā arī dalījās ar atziņām un pieredzes stāstiem, konsultējot klīniski sarežģītus pacientu saslimšanas gadījumus un precizējot diagnozes.

Profesors Dr. Kristiāns Mavrins: "Magdeburgas Universitātes Medicīnas centra Neiropatoloģijas institūta zinātniskās izpētes virziens ir galvas smadzeņu audzēju funkcionālo molekulāri bioloģisko izmaiņu izpēte, kas saistīta gan ar ļaundabīgā audzēja progresēšanu, gan ar šo audzēju tendenci augt veselajos audos. Šeit svarīga loma ir arī to marķieru identificēšanai, kas attiecas uz prognozi un terapiju. Jo īpaši, ja tiek analizētas audzēja vielmaiņas izmaiņas un audzēja mikrovides ietekme, izmantojot mikromorfoloģiskās, imūnhistoķīmiskās un modernās molekulāri bioloģiskās metodes."

Profesors Guntis Karelis: "Esam gandarīti par uzsākto sadarbību un profesora iesaisti - mūsu slimnīcas pacientu medicīniskai izvērtēšanai un diagnozes precizēšanai. Tas ļauj mums ordinēt mērķētu, precīzu ārstēšanu un terapiju, tādējādi nodrošinot augstākā līmeņa palīdzību un aprūpi pacientiem ar neiroonkoloģiskajiem audzējiem.

Vizītes noslēgumā profesors Kristiāns Mavrins apmeklēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Patoloģijas centru, kur tikās ar ārstiem - patologiem: Austru Breikšu-Vaivodi, Arvīdu Jakovļevu un Dairu Lapsi un sniedza ieteikumus un diskutēja par uzlabojumiem patoloģiju diagnosticēšanā, kā arī apmācību iespējām.

Izziņai. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas sastāvā ir pieci stacionāri - "Gaiļezers", "Latvijas Onkoloģijas centrs", "Latvijas Infektoloģijas centrs", "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" un "Biķernieki", kā arī "Patoloģijas centrs". Lielāko daļu no slimnīcas sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem sastāda valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, to īpatsvars - 96% un tas ietver stacionāros, ambulatoros un laboratorijas pakalpojumus. Slimnīcas stacionāros gadā vidēji ārstējas vairāk nekā 55 000 pacientu un tiek veiktas 53 397 ķirurģiskas operācijas. Savukārt pacientu ambulatoro vizīšu skaits gadā pārsniedz 840 000. No visiem Latvijā ārstētiem pacientiem slimnīcas stacionāros ārstējas 85% onkoloģisko pacientu. Tāpat slimnīca ir trešais lielākais darba devējs valstī - te strādā nedaudz vairāk par 5 000 darbinieku.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.