Pagājušajā nedēlā Baltijā vēja ģenerācija kritās par 42% un saules izstrāde par 13%; elektroenerģijas cena kāpa

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Aizvadītajā nedēļā Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas vidējā cena pieauga par 7%, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušā nedēļā "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos lielākoties novērotas kāpjošas cenu tendences. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 7%, un abos tirdzniecības apgabalos cena vienoti sasniedza 98,29 eiro par megavatstundu (MWh). Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 97,71 eiro par MWh, kas kāpa par 21% pret nedēļu iepriekš. Pieaugumu novēroja arī "Nord Pool" sistēmas nedēļas vidējai cenai, kas kāpa par 33% līdz 31,19 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu galvenokārt veicināja vēja izstrādes kritums Ziemeļvalstīs par 34%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Elektroenerģijas cenas Baltijā arī ietekmēja zemāka atjaunīgo energoresursu izstrāde reģionā: vēja ģenerācija kritās par 42% un saules izstrāde par 13% nekā nedēļu iepriekš. Tajā pašā laikā enerģijas plūsmas uz Baltiju pieauga par 5%, salīdzinot iepriekšējo nedēļu.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 5937 gigavatstundu (GWh), un izstrādes apjomi - 6780 GWh. Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 1% līdz 438 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 2% un bija 109 GWh. Tikmēr Igaunijā tika patērētas 123 GWh elektroenerģijas jeb par 1% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Lietuvā elektroenerģijas pieauga par 2% līdz 206 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā saruka par 15% un kopā tika saražotas 161 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kritās par 32% līdz 19 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 5% un bija 60 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi saruka par 17%, un tika saražotas 82 GWh elektroenerģijas.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 18%, Igaunijā - 48%, bet Lietuvā - 40%. Baltijas valstīs tika saražoti 37% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.