Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

IZM izbeidz darba attiecības ar līdzšinējo departamenta vadītāju Dimitriju Stepanovu

© Ģirts Ozoliņš/ F64

Par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktoru no 7. augusta iecelts Jānis Paiders, kurš līdz šim pildīja direktora vietnieka zinātnes jomā pienākumus. Vienlaikus IZM izbeidz darba attiecības ar līdzšinējo departamenta vadītāju Dimitriju Stepanovu, sakot lielu paldies par viņa ieguldījumu Latvijas augstākās izglītības un zinātnes attīstībā, ziņo IZM.

“Kā aktuālākos darbus augstākās izglītības un zinātnes nozarē redzu jaunā doktorantūras modeļa un augstākās izglītības institucionālā finansējuma modeļa ieviešanu, kā arī jauna akadēmiskās karjeras modeļa ieviešanu un mērķtiecīgu Latvijas zinātnes universitāšu virzību uz TOP 500 labākajām augstskolām pasaulē. Savukārt zinātnē galvenie darbi saistās ar pakāpenisku virzību uz 1,5 % no IKP ieguldījumu, kur vismaz 0,5 % veido valsts budžeta finansējums. Aktuāli ir arī nodrošināt nepieciešamos priekšdarbus zinātnisko institūciju starptautiskā novērtējuma īstenošanai 2025.gadā,” uzsver Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Jānis Paiders.

Jānis Paiders ir talantīgs jaunās paaudzes vadītājs, kurš IZM strādā jau kopš 2014.gada, veiksmīgi pārraugot gan augstākās izglītības, gan zinātnes jomu. Strādājot ministrijā viņš ir nodrošinājis tādas būtiskas pārmaiņas kā augstskolu snieguma finansējuma ieviešanu kopš 2015.gada, kā arī kopš 2018.gada ir nodrošinājis Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) monitoringa sistēmas ieviešanu, kas ir būtiski sekmējusi zinātnes un inovāciju nozarei nepieciešamo analīzi un bijusi pamatā tālāko investīciju programmu izveidē vai pilnveidē.

Jānis ir nodrošinājis 2019.gada zinātnisko institūciju starptautiskā novērtējuma īstenošanu un tā rezultātu ieviešanu tālākajā zinātnes finansēšanas sistēmā, kā rezultātā tika izveidots un no 2022.gada ieviests jauns zinātnes bāzes finansējuma modelis, kura ietvaros zinātniskajām institūcijām piešķirtais finansējums balstās uz sasniegtajiem rezultātiem. Ar kolēģiem kopā arī izstrādājis Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnes 2021.-2027. gadam, kas ir galvenais ietvars šī perioda nozares politikai.

Pēc izglītības Jānis Paiders ir ģeogrāfs, pabeidzis LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāti, 2014. gadā iegūstot dabaszinātņu maģistra grādu ģeogrāfijā, šobrīd ir ceļā uz doktora grāda iegūšanu un disertācijas aizstāvēšanu ģeogrāfijā.

IZM atzinīgi vērtē līdzšinējā departamenta direktora Dmitrija Stepanova veikumu valsts izglītības, zinātnes un inovāciju politikas attīstībā. Viņa vadībā IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentā ir izveidota un strādā spēcīga un profesionāla komanda, kas turpinās iesāktos darbus.

Dmitrijs Stepanovs IZM strādā kopš 2016. gada - bijis Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vecākais eksperts zinātnes politikas plānošanas jomā, direktora vietnieks zinātnes jomā, vēlāk - arī valsts sekretāra vietnieks un Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors.