Latvijas interneta lietotāji samērā bieži kļūst par krāpnieku upuriem

© skanpix

Latvijas iedzīvotāji samērā bieži kļūst par interneta krāpnieku upuriem, taču datordrošības programmu lietošanas īpatsvars valstī ir zemākais Eiropas Savienībā (ES), liecina Eiropas statistikas biroja “Eurostat” dati.

Saistībā ar februāra sākumā atzīmēto Interneta drošības dienu “Eurostat” izdevis ziņojumu par situāciju datordrošības jomā ES, kurā norādīts, ka Latvijas iedzīvotāji visvairāk ES cietuši no tā dēvētās pikšķerēšanas tipa uzbrukumiem, kad no datorlietotāja tiek izmānīta interneta bankas kontu un kredītkaršu paroles un kodi vai cita konfidenciāla informācija, kas tiek izmantota naudas iegūšanai.

Finanšu zaudējumus no šāda tipa uzbrukumiem cietuši 8% Latvijas datorlietotāju, kas ir augstākais rādītājs ES. Otrajā vietā ierindojas Lielbritānija ar 7% un Austrija ar 5% datorlietotāju.

Inficēšanas ar kāda tipa datorvīrusu pērn skārusi 41% Latvijas iedzīvotāju datoru, kas ir septītais augstākais rādītājs ES. Vislielākā datorvīrusu izplatība ES sastopama Bulgārijas iedzīvotāju datoros – 58%, kam seko Malta ar 50% un Slovākija ar 47%.

Savukārt visretāk datorvīrusu infekcijas sastopamas Austrijas (14%), Īrijas (15%) un Somijas (20%) iedzīvotāju datorsistēmās.

Savukārt 5% Latvijas datorlietotāju pērn piedzīvojuši internetā ievietotās personīgās informācijas ļaunprātīgu izmantošanu, kas ir septītais augstākais rādītājs ES.

Neskatoties uz to, ka no ļaunprātīgu hakeru uzbrukumiem Latvijas datorlietotāji cietuši diezgan bieži, datordrošības programmas izmanto tikai 62% Latvijas datorlietotāju, kas ir zemākais rādītājs ES.

Vislielākā datordrošības programmu izplatība ir Nīderlandē, kur ar dažādām aizsardzības sistēmām ir nodrošinājušies pat 96% datorlietotāju. Otrajā vietā ierindojas Somija, Luksemburga un Malta ar 91%, bet trešajā vietā Dānija, Zviedrija, Beļģija un Francija ar 89%.

„Par savu drošību virtuālajā vidē ir jāparūpējas tieši tāpat kā reālajā vidē. Ne velti mēs ekonomiskajam biznesa komplektam kā vienu no dāvanām piedāvājam Kaspersky antivīrusa programmatūru. Sākotnēji varbūt liekas, ka tās ir papildus izmaksas vai ekstra, bet nevienam nenovēlu kļūt par kibernozieguma upuri, kā rezultātā var tikt zaudēta liela nauda vai pat paralizēta uzņēmuma darbība,” antivīrusu programmatūras nepieciešamību skaidro Lattelecom Biznesa klientu daļas vadītājs Gints Miķelsons.

ES vidēji ar dažādām datordrošības programmām savas datorsistēmas aizsargā 84% datorlietotāju.

Svarīgākais