Latvijā cilvēki kļuvuši taupīgāki; sarūk arī elektroenerģijas patēriņš

© pixabay.com

Latvijā elektroapgādes sadales sistēmā pirmajā pusgadā sadalītas 3015 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 5,2% mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" publicētais Elektroapgādes apskats.

Pēc kompānijā skaidrotā, samazinājums joprojām varētu būt skaidrojams gan ar energoefektivitātes pasākumiem, kas sabiedrībā kļuva aktuālāki līdz ar elektroenerģijas cenas lēcieniem tirgū, gan ar joprojām pieaugošo saules ģenerācijas apmēru un elektroenerģijas ražošanai labvēlīgiem laika apstākļiem, kas nozīmē, ka arvien lielāku daļu nepieciešamās elektroenerģijas sabiedrība turpina saražot sev pati.

Kompānijā norāda, ka patēriņa samazinājums vērojams visās klientu grupās.

Izteiktākais samazinājums, proti, par 8% ir tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas sektorā, seko lauksaimniecības sektors ar samazinājumu par 6% un mājsaimniecību, rūpniecības un nerūpniecības segmenti ar aptuveni 5% samazinājumu.

2022.gada pirmajā pusgadā tika sadalīta 3,181 GWh elektroenerģijas.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.