LM kopā ar VBTAI strādā pie iestādes funkciju un uzdevumu pārskatīšanas

© Oksana Džadana/F64

Labklājības ministrija (LM) kopā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI) strādā pie iestādes funkciju un uzdevumu pārskatīšanas.

Valsts budžeta 2024.gadam prioritārajos pasākumos LM ir iesniegusi lielāka finansējuma pieprasījumu un tālākais reformu plāns būs atkarīgs no tā, vai šis finansējums tiks piešķirts vai nē, aģentūrai LETA sacīja LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Ilze Kurme.

Viņa skaidroja, ka reforma paredzēs strikti nodalīt uzraudzības un kontroles funkciju un ievērojami stiprināt atbalsta bloku, kuram nākotnē jākļūst par bērnu aizsardzības sistēmas kopējā ietvara turētāju, saredzot visu sistēmu ar daudzajiem tās īstenošanā iesaistītajiem izglītības, veselības, sociālā joma, tiesībsargājošās institūcijas, pašvaldības un citās jomās vienkopus.

Tāpat reforma paredz saredzēt visu sistēmu dažādos līmeņos (preventīvie pakalpojumi, kuri ir pieejami visiem, atbalsts noteiktu grūtību gadījumā, pakalpojumi ļoti sarežģītu problēmu risināšanai), pārredzot bērniem un ģimenēm pieejamo atbalstu un pakalpojumus un piedāvājot risinājumus vajadzībām, kurām atbalsts netiek nodrošināts.

Kurme uzsvēra, ka viena institūcija nevar pārvaldīt notiekošo visās parējās jomās, tomēr kādam ir jāstrādā pie šo jomu un atsevišķu institūciju rīcības sinhronizēšanas un loģiskas un sadarbspējības struktūras un algoritmu ieviešanas. Līdz ar to plānots stiprināt jaunās institūcijas lomu bērnu atbalsta mehānismu darbībā pašvaldībās, tai skaitā, ieviešot bērnu atbalsta speciālistus, kā arī esošo, piemēram, bērnu un jauniešu uzticības tālruņa, Bērna mājas, un jaunu pakalpojumu attīstībā pašiem bērniem. Atbalsts ietvertu arī izglītošanu un jaunu praktisku metožu piedāvāšanu dažādu jomu speciālistiem, atbalstu sarežģītu gadījumu risināšanā un starpprofesionālo komandu stiprināšanā.

Tāpat plānots darbs ar iestādes vērtību pārskatīšanu, kam sekotu padziļinātas mācības esošiem un jaunajiem darbiniekiem, kuru pamatā būtu tādi bērnu aizsardzības pamatprincipi kā bērnu labākās intereses, cieņa, bērnu un ģimeņu līdzdalība, nediskriminācija, sadarbība, bērnu potenciālā attīstība un citi, ko plānots īstenot vēršot uz praktiskām bērnu un ģimeņu vajadzībām, ne teorētiskām nostādnēm.

Kurme gan atzīmēja, ka par iestādes jauno nosaukumu vēl rit diskusijas, tas būs vērsts uz atbalstu un tajā noteikti neparādīsies vārds inspekcija.

Kā ziņots, LM plāno mainīt VBTAI zīmolu un nosaukumu, jo institūcija tiekot stigmatizēta. Šobrīd ir uzsākta VBTAI pārveide par "spēcīgu atbalsta resursu" bērniem, vecākiem, kā arī pašvaldībām, tai skaitā bāriņtiesām un sociālajiem dienestiem.

Plānots, ka valdībā tiks iesniegts informatīvais ziņojums, kurā būs noteiktas arī nepieciešamais finansējums.

Svarīgākais