Ārstu biedrība: akcīzes nodoklis jāpaaugstina arī stiprajam alum, kokteiļiem un sidram

Latvijas Ārstu biedrība vēstulē valsts augstākajām amatpersonām aicina attiecināt akcīzes paaugstināšanu ne tikai uz stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, bet arī stiprināto alu.

Šodien Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis nosūtījis Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Finanšu ministram Andrim Vilkam un Veselības ministram Jurim Bārzdiņam vēstuli par akcīzi stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. LĀB, pamatojoties uz Narkologu asociācijas norādi, aicina Ministru kabinetu rūpīgi pārdomāt akcīzes palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, proti, attiecināt akcīzes paaugstināšanu ne tikai uz stiprajiem dzērieniem, bet arī stiprināto alu (ar alkohola saturu virs 5.6 tilpumprocentiem), no stiprajiem dzērieniem ražotiem kokteiļiem, kā arī sidram. Jau šobrīd Latvijā ir visai liela cenu diference starp „vieglajiem” un „stiprajiem” alkoholiskajiem dzērieniem, norāda P. Apinis.

Pēc Latvijas narkologu sniegtajiem datiem, jaunieši visvairāk lieto stiprināto alu liela tilpuma pet pudelēs, kā arī sidru un alkoholiskos kokteiļus. Arī liela daļa uz alkoholismu vērstu cilvēku pastāvīgai alkohola lietošanai izmanto tieši stiprināto alu liela tilpuma pet– pudelēs.

LĀB norāda, ka dabiskā raudzēšanas procesā alus nevar būt stiprāks par 6 tilpumprocentiem. Tādēļ dzēriens, kas pet pudelēs tiek tirgots kā „alus”, patiesībā ir spirtots gāzēts koncentrāta šķīdums, kuru varētu saukt par „alus produktu”. Šim produktam būtu nepieciešams pievienot tādu pašu akcīzes nodokli kā stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Pilnīgi nepamatoti ir paaugstināt cenu degvīnam, bet nepaaugstināt degvīna kokteilim.

LĀB aicina budžeta konsolidācijas procesā alkoholiskajiem dzērieniem akcīzi paaugstināt vairāk, kā arī paplašināt ar paaugstinātu akcīzes nodokli apliekamo alkohola sortimentu, iekļaujot tajā vīnus, stiprinātos „alus produktus”, kokteiļus, sidrus un citus, galvenokārt ārvalstīs ražotus alkoholiskos dzērienus.

Svarīgākais