Krievu bērniem būs nometnes latviešu valodas apguvei; tas izmaksās vairāk kā miljons eiro

© Dmitrijs Suļžics/f64

Papildu atbalsta pasākumiem pārejai uz mācībām valsts valodā šogad tiks novirzīti vēl 1 161 790 eiro, tai skaitā Eiropas Sociālo fondu (ESF) finansējums 987 522 eiro un valsts budžeta līdzfinansējums 174 268 eiro, ceturtdien nolēma valdība.

Iecerēts, ka ar papildus piešķirto finansējumu tiks rīkotas adaptācijas nometnes 1., 4. un 7.klases skolēnu atbalstam augusta pēdējās divās nedēļās skolas vidē, tādā veidā nodrošinot iespēju izglītojamajiem ar nepietiekamām valodas zināšanām apgūt latviešu valodas prasmes, tai skaitā izmantojot neformālās izglītības elementus.

Mācības plānotas dienas nometnes veidā, paredzot valodas apguves nodarbības pirmajā dienas daļā un neformālās izglītības aktivitātes otrajā dienas daļā, nosakot optimālu dienas plānojumu atbilstoši izglītojamo vecumposmam.

Tāpat plānots, ka septembrī un oktobrī pedagogu palīgi nodrošinās darbu mācību stundās klasēs ar lielu izglītojamo skaitu un izteiktu lingvistisko daudzveidību, kā arī sniedzot papildu atbalstu šo izglītojamo grupām pēc mācību stundām. IZM atzīmēja, ka pedagogu palīgi prioritāri darbosies ar sākumskolas vecumposma, īpaši 1. un 4.klases, skolēniem, "lai sniegtu maksimālu atbalstu valodas lietošanas atbalstam".

IZM lēš, ka saskaņā ar 2022./2023. mācību gada tarifikācijas datiem vienas stundas atalgojuma likmes apmērs pedagogu atlīdzībai Eiropas Sociālo fondu (ESF) projektā tiktu paaugstināts no 12,74 eiro uz 13,99 eiro.

Savukārt rudens brīvlaikā, no 23.oktobra līdz 27.oktobrim, plānotas rudens brīvlaika nometnes 1., 4. un 7.klases izglītojamo atbalstam. Iecerēts, ka mācības tiks īstenotas dienas nometnes veidā, nosakot optimālu dienas plānojumu atbilstoši izglītojamo vecumposmam.

Ar papildu ESF finansējumu atbalsts nākamā mācību gada uzsākšanai plānots 116 vispārējās izglītības iestādēs, no kurām 115 piedāvās pedagogu palīgus, bet 11 pašvaldības īstenos nometnes. Indikatīvais plānotais mērķa grupas lielums ir 3651 mazākumtautības bērni un 574 ukraiņu bēgļu bērni, aplēsusi IZM.

Finansējumu tiks pārdalīts no cita IZM atbalsta mērķa, kas saistīts ar augstākās izglītības institūciju akadēmiskā personāla stiprināšanu stratēģiskās specializācijas jomās.

Pērn oktobrī Saeima pieņēma likumu grozījumus, kas nosaka, ka Latvijā arī pirmsskolās un pamatizglītībā trīs gadu laikā pakāpeniski notiks pāreja uz mācībām tikai valsts valodā.

Kā nosaka likumu izmaiņas, sākot ar šā gada 1.septembri, vispārējās izglītības pamatizglītības programmas tiks īstenotas pilnībā tikai latviešu valodā 1., 4. un 7.klasē, ar 2024.gada 1.septembri - 2., 5. un 8.klasē, ar 2025.gada 1.septembri - 3., 6. un 9.klasē. Arī pirmsskolas izglītība no nākamā gada 1.septembra tiks īstenota tikai valsts valodā.

Pēc IZM rīcībā esošiem datiem, uz 2022.gada 1.septembri pirmsskolā mazākumtautību programmu apguva 6767 bērni vecumā no pusotra līdz četriem gadiem un 5427 bērni vecumā no pieciem līdz sešiem gadiem. Savukārt 1., 4. un 7.klasē šajā mācību gadā mazākumtautību programmu apguva 13 458 skolēni.

Turpretim speciālās programmas pirmskolas izglītības iestādēs mazākumtautību programmu apguva 780 bērni vecumā no pieciem līdz sešiem gadiem, pirmsskolas izglītības grupās - 247 bērni vecumā no pusotra līdz četriem gadiem, pirmsskolas speciālajās izglītības iestādēs - 124 bērni vecumā no pusotra līdz sešiem gadiem. Savukārt pamata un vispārējās vidējās izglītības iestādēs mazākumtautību programmu apguva 508 1., 4. un 7.klases skolēni, bet speciālās izglītības iestādēs - 300 1., 4. un 7.klases skolēni.