Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Pagarina Onkoloģijas centra un Bērnu slimnīcas projektu īstošanas termiņus

© Kaspars Krafts/f64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Latvijas Onkoloģijas centra attīstības projektu un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) attīstības projektu varēs īstenot ilgāk, taču tas būs jāpabeidz vēlākais līdz 2026.gada 15.februārim, teikts Veselības ministrijas (VM) izstrādātajos noteikumos, kurus ceturtdien pieņēma valdība.

VM skaidro, ka ar izmaiņām tiek pārņemtas Eiropas Komisijas vadlīnijas slimnīcu attīstības projektu finansēšanai.

Grozījumu mērķis ir paredzēt regulējumu četru veselības aprūpes jomas attīstības projektu pabeigšanai, ņemot vērā būvniecības izmaksu pieaugumu, ko izraisījis Krievijas uzsāktais karš Ukrainā. VM norāda, ka, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, ir būtiski mainījusies situācija gan gatavo būvniecības produktu, gan būvmateriālu izejvielu pieejamība tirgos, kas savukārt rada metāla un citu resursu nepieejamību vai to izmaksu pieaugumu un apgrūtina vai pat padara neiespējamu izpildīt noslēgto līgumu sākotnējos nosacījumus par būvdarbu izpildi noteiktajā termiņā un apjomā.

VM pauž, ka Latvijas būvniecības nozare vairāk nekā divus gadus darbojoties stipras nenoteiktības apstākļos un pēc Krievijas militārās agresijas Ukrainā turpinās straujš būvmateriālu cenu kāpums, kā arī tiek traucēta vairāku būvizstrādājumu piegāde. Tā kā ieguldījumi ārstniecības iestāžu uzsākto attīstības projektu būvniecībā ir tiešā veidā saistīti ar slimnīcu iespējām sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem, nepieciešams rast risinājumu to sekmīgai pabeigšanai.

Ministrija atzīmē, ka Eiropas Komisijas vadlīnijas par to darbības programmu slēgšanu, kuras pieņemtas atbalsta saņemšanai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda, Kohēzijas fonda un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda 2014.- 2020.gada periodā, paredz nosacījumus, kā pabeigt problemātiskus projektus. Tie tiek iedalīti divos veidos - nefunkcionējošie projekti jeb tādi, kuri nav nodoti ekspluatācijā sākotnēji paredzētajā termiņā, kā arī divu periodu projekti jeb tādi, kuriem pietrūkst finansējuma projekta pabeigšanai.

Atbilstoši Eiropas Komisijas vadlīnijām, gala termiņš nefunkcionējošo projektu pabeigšanai, piesaistot privāto finansējumu, noteikts 2026.gada 15.februāris, savukārt divu periodu projektiem - iespējams piesaistīt līdzekļus no ES fondu 2021.-2027.gadam plānošanas perioda finansējuma, un projektus pabeigt vēlākais līdz 2029.gada 31.decembrim.

Tādējādi RAKUS LOC attīstības projektu un BKUS attīstības projektu būs iespējams pabeigt vēlākais līdz 2026.gada 15.februārim. Plānots, ka projektu pabeigšanai RAKUS ieguldīs 5 miljonus eiro, savukārt BKUS no Atveseļošanās un noturības mehānisma finansējuma - 14,9 miljonus eiro.

Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas attīstības projekta pabeigšanai no ES fondu 2021.-2027.gadam plānošanas perioda finansējuma būs iespējams piesaistīt nepieciešamos 16 miljonus eiro, bet RAKUS stacionāra "Gaiļezers" attīstības projektam - 13,6 miljonus eiro.