Rinkēvičs Igaunijā runā par latviešu un igauņu valodu apguvi abu valstu skolās

© Scanpix

Apmeklējot Igauniju savā pirmajā ārvalstu vizītē Valsts prezidenta statusā, Edgars Rinkēvičs pirmdien kaimiņvalsts amatpersonām izcēla nepieciešamību skolās apgūt latviešu un igauņu valodu zināšanas.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, sarunās ar Igaunijas augstākajām amatpersonām Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka latviešu un igauņu valodu zināšanu apguve skolās veicinātu pārrobežu kontaktus un arī interesi universitāšu līmenī.

"Mēs priecātos, ja latviešu valodas studijas Igaunijā sasniegtu tādu pašu akadēmisko līmeni kā igauņu studijas Latvijā. Arī lībieši, kuri vēsturiski ir Latvijas pamatiedzīvotāji, ir nozīmīgs mūsu abu valstu vienojošais faktors. Mēs augstu vērtējam Igaunijas ieguldījumu lībiešu kultūras mantojuma un valodas saglabāšanā," pauda Valsts prezidents.

Tiekoties ar Igaunijas augstākajām amatpersonām, Valsts prezidents pārrunāja arī ar reģiona drošību, enerģētikas un savienojamības, digitālo un viedo tehnoloģiju un investīciju sadarbību saistītus jautājumus.

"Latviju un Igauniju vieno lieliskas attiecības. Pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ir ļoti svarīgi padziļināt sadarbību starp tuvākajiem kaimiņiem un sabiedrotajiem, kas Latvijai nepārprotami ir Igaunija," uzsvēra Rinkēvičs.

Darba vizītes laikā jaunais Latvijas Valsts prezidents tikās ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu, Igaunijas parlamenta jeb Rīgikogu priekšsēdētāju Lauri Husaru, Igaunijas valdības vadītāju Kaju Kallasu un Igaunijas ārlietu ministru Margusu Cahknu. Valsts prezidentam notika arī tikšanās ar bijušajiem Igaunijas ārlietu ministriem, kuri ir strādājuši ar Rinkēviču laikā, kad viņš pildīja ārlietu ministra amata pienākumus.

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents sniedza interviju Igaunijas laikrakstam "Postimees".

Latvijā

Centrālo vēlēšanu komisiju pēdējos pāris gados piemeklējuši vairāki satricinājumi. Pret iepriekšējo vadību notiek izmeklēšana, tāpat pārtraukta sadarbība ar uzņēmumu, kas nodrošināja vēlēšanu datorsistēmas daudzu gadu garumā. Tagad CVK piedāvā jaunu vēlēšanu biļetenu dizainu un atzīst, ka līdzšinējais radījis krāpšanās riskus, vēsta raidījums “Nekā personīga”.