Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Rūpnīca Sāga: Swedbank apsardze sit cilvēkus

© Andrejs Terentjevs, f64

Konflikts starp a/s Swedbank un Tukuma uzņēmumu Sāga nav atrisināts pat pēc ekonomikas ministra Arta Kampara iejaukšanās. Pirms divām dienām Tukumā bankas apsargi piekāvuši strādniekus, savukārt līdzīgs scenārijs vakar atkārtojies arī Mālpils ražotnē.

"Swedbank pārkāpj visas robežas un rīkojas ar bandītu cienīgām metodēm," bankas apsardzes rīcību komentē uzņēmuma Saga Group juridiskā dienesta juriste Daina Drela. Viņa stāsta, lai nepieļautu 300 darbinieku iekļūšanu Tukuma rūpnīcā, izplūdināta nezināmas izcelsmes gāze. Savukārt Mālpilī iekaustītas pat grūtnieces. Lai pasargātu strādniekus no turpmākiem uzbrukumiem, Tukuma ražotnes darbinieki esot palaisti bezalgas atvaļinājumā.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Edgars Dudko apstiprina, ka Mālpilī saņemti divi iesniegumi, kas saistīti ar bankas apsardzes rīcību. Konkrētāku ziņu, vai tiešām tur piekautas grūtnieces, E. Dudko rīcībā nav.

Arī Tukuma policijas priekšnieks Janeks Bahs apstiprina konfliktu starp uzņēmumu Sāga un bankas apsardzi. "Pamatojoties uz Civillietu tiesas kolēģijas lēmumu, pirmdien Tukuma ražotnē ieradās bankas pārstāvji, lai apķīlātu kustamo mantu. Procedūras laikā visi darbinieki tika evakuēti, taču vēlāk vairāki strādnieki vardarbīgi pārkāpa pāri rūpnīcas žogam, un bankas apsardze centās viņus aizkavēt. Viens no Sāgas strādniekiem pavērsa gāzes pistoli pret apsardzi, un viņu par to aizturēja un uzlika administratīvo sodu par gāzes ieroča glabāšanas noteikumu pārkāpšanu," stāsta J. Bahs. Viņš piebilst, ka Sāga vērsusies ar iesniegumu uzsākt kriminālprocesu un iesniegumu vēl izvērtē.

Tukuma policijas priekšnieks stāsta, ka ik dienu dodas uz ražotni, lai iepazītos ar situāciju. Vakar J. Bahs Neatkarīgajai apliecināja, ka Tukumā viss esot kārtībā.

Turpretī D. Dreila apgalvo, ka uzņēmumam radušies 350 000 eiro zaudējumi, jo neesot iespēju realizēt jau sagatavoto preci. Kopējie zaudējumi esot krietni lielāki un vēl tiks aprēķināti.

Swedbank preses pārstāve Kristīne Jakubovska Neatkarīgajai noliedz, ka banka būtu rīkojusies pretlikumīgi vai patvaļīgi. "Mēs vienmēr ievērojam stingras procedūras, lai viss notiktu atbilstoši likumdošanai. Bankas pamatprincips ir atrast risinājumus, taču Sāga ar nepatiesiem paziņojumiem dialogu neveicina," saka K. Jakubovska.

Neatkarīgā jau rakstīja par konfliktu Tukumā šī gada septembra beigās, kad Swedbank apsardze bloķēja uzņēmuma Sāga ieeju un pārmeklēja darbinieku personiskās mantas.