Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Izraēlā, neraugoties uz plašajiem protestiem, gaidāms balsojums par tiesu sistēmas reformām

© AFP/Scanpix/Leta

Izraēlas labējā valdība, neraugoties uz plašajiem protestiem, plāno pirmdien iesniegt parlamentam pretrunīgi vērtēto likumprojektu par tiesu sistēmas reformām.

Mediji ziņo, ka likumprojektu varētu apstiprināt jau pirmdienas vakarā. Likumprojekta pretinieki jau paziņojuši, ka gadījumā, ja tas notiks, otrdien tiks sarīkoti kārtējie protesti, kas paralizēs visu valsti.

Likumprojekts, lai tas tiktu pieņemts, jāpastiprina trīs lasījumos. Kneseta plenārsēdes sākums ir paredzēts plkst.15.00, taču balsošana varētu ievilkties līdz naktij.

Likumprojekts paredz, ka Augstākā tiesa vairs nevarēs atzīt valdības lēmumus par "nesaprātīgiem", un kritiķi bažījas, ka tas varētu veicināt korupciju un patvaļīgu iecelšanu augstos amatos.

Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs svētdien aicināja vēl pirms pirmdienas balsojuma atsākt sarunas starrp valdību un reformas pretiniekiem, apgalvojot, ka vienošanās joprojām esot iespējama.

Hercogs bija starpnieks sarunās starp valdību un opozīciju marta beigās, taču vienošanās netika panākta pat pēc mēnešiem ilgiem strīdiem un plašiem protestiem. Aptuveni pirms trim nedēļām premjerministrs Benjamins Netanjahu likumprojektu atkal iekļāva darba kārtībā.

Valdība norāda, ka tiesneši šobrīd pārmērīgi iejaucas politisku lēmumu pieņemšanā, tādējādi graujot līdzsvaru starp dažādajiem varas atzariem.