Valsts prezidents: Valsts ārējā un iekšējā drošība nav nodalāmas un jāstiprina abas

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Latvijas valsts ārējā un iekšējā drošība nav nodalāmas un jāstiprina ir tās abas, sestdien savā pirmajā runā Saeimā Valsts prezidenta statusā uzsvēra Edgars Rinkēvičs.

Rinkēviča ieskatā, ir jāatsakās no dalījuma - ārējā un iekšējā drošība - un jāsaprot, ka valsts drošība ir nedalāma. "Tikai vienlīdz spēcīgi Nacionālie bruņotie spēki, Valsts un pašvaldības policija, robežsardze un civilā aizsardzības sistēma ar valstij lojāliem profesionāļiem garantē valsts noturību," sacīja politiķis.

"Vēlos pateikties mūsu karavīriem un zemessargiem, policistiem un robežsargiem, ugunsdzēsējiem un glābējiem, valsts drošības iestāžu darbiniekiem par pašaizliedzīgo un profesionālo dienestu īpaši sarežģītos apstākļos. Jūsu ikdienas darbs ir tas, kas mūsu valsti dara stipru un drošu," teica Rinkēvičs.

Valsts prezidents akcentēja, ka Saeima un valdība ir spērusi būtisku soli, palielinot valsts aizsardzības finansējumu un atvēlot līdzekļus iekšlietu sistēmai. Šis darbs jāturpina, tostarp ir jau zināmi būtiskie uzdevumi, kas steidzami jāpaveic - kvalitatīva valsts aizsardzības dienesta attīstība, NATO sabiedroto uzņemšanas infrastruktūras izveide un valsts austrumu robežas izbūve. Viņš kā bruņoto spēka augstākais vadonis un Nacionālās drošības padomes priekšsēdētājs esot gatavs strādāt ar Saeimu un valdību valsts drošības stiprināšanā.

Vienlaikus ir svarīgi, lai katrs eiro būtu efektīvi ieguldīts, piebilda politiķis. Rinkēvičs uzsvēra, ka birokrātisms, bezdarbība, naudas nelietderīga izlietošana un korupcija valsts drošības jomā īpaši hibrīdkara apstākļos ir pielīdzināma valsts nodevībai. Pret to jāizturas ar vislielāko neiecietību.

Savā pirmajā runā Rinkēvičs pievērsās arī Krievijas pret Ukrainu īstenotajam karam, atzīmējot, ka Krievijas karš un genocīds Ukrainā ir radījis jaunu, skarbu realitāti. Viņš uzsvēra, ka pasauli, Eiropu un mūsu reģionu apdraud impēriskā Krievija un Aleksandra Lukašenko režīms Baltkrievijā. Valsts prezidents norādīja, ka Latvijas ārpolitikā nav un nebūs laika kļūdīties un arī turpmāk būs jārīkojas ātri, izlēmīgi un gudri.

Pēc prezidenta paustā, Latvijas ārpolitika un drošības politika būs nemainīga - Latvija iestāsies par stipru un efektīvu NATO, Eiropas Savienību, tiesībās balstītu starptautisko kārtību un par ciešu sadarbību ar Latvijas draugiem un sabiedrotajiem.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas tautu tās cīņā par brīvību līdz Ukrainas galīgai uzvarai. Tāpat Latvija turpinās cīnīties pret Krievijas imperiālismu un tā ļaunumā balstītu pasaules ideoloģiju. Valsts prezidents arīdzan pateicās visiem tiem Latvijas patriotiem, kuri nesavtīgi palīdz Ukrainai un nepagurst savā darbā, jo tādā veidā viņi stiprināt valsti.