Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā arvien pieaug interese par kuģošanu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Latvijā arvien pieaug motorlaivu, kuteru, ūdens motociklu un citu peldlīdzekļu popularitāte, informē apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" pārstāvji.

Pēdējā piecgadē Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), kas veic mazizmēra ūdens transportlīdzekļu uzskaiti kuģošanai iekšējos ūdeņos, reģistrēto peldlīdzekļu skaits palielinājies par 20%, šī gada sākumā sasniedzot 30 596 vienības.

Savukārt Latvijas Jūras administrācijā bija reģistrēti 702 atpūtas kuģi - 139 motorjahtas, 563 buru jahtas.

Vairāk nekā puse jeb 56% pērn CSDD reģistrēto kuģošanas transportlīdzekļu ir motorlaivas, kam skaita ziņā seko airu laivas (31%), kuru reģistrācija Latvijā gan ir brīvprātīga, izņemot gadījumus, ja to nosaka pašvaldība vai cits iekšējo ūdeņu īpašnieks. Savukārt ūdens motociklu un kuteru reģistrēts mazāk - attiecīgi 7% un 6%.

"Ergo" kravu, jūras un dzelzceļa apdrošināšanas produktu vadītājs Ansis Rudēvics informē, ka pirmreizēji reģistrēto ūdens transportlīdzekļu skaits Latvijā ik gadu turas virs 1000, tādēļ kopumā var runāt par stabilu pieaugumu. Ņemot vērā šī transporta aktualitāti, kā arī kaimiņvalstu, it īpaši Igaunijas pieredzi, "Ergo" Latvijā paredz iespēju apdrošināt sev piederošo laivu, motorlaivu, kuteri, jahtu vai ūdens motociklu, kā arī to aprīkojumu un inventāru.

Igaunijā, kas ir interesanta ar salām un kur kuģošanas tradīcijas ir spēcīgākas nekā Latvijā, "Ergo" visbiežāk saņem kuģošanas līdzekļu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par dažādām sadursmēm, tostarp pēc ietriekšanās akmeņos, kas nav pamanīti zem ūdens. Bijuši arī gadījumi, kad kuģošanas līdzekļi sadūrušies ar baļķi, bojām, tilta betona konstrukcijām vai uzsēdušies uz sēkļa, kā rezultātā radīti bojājumi ne vien transportlīdzekļu virsbūvei, bet arī motoram.

Šo negadījumu sekas izmaksājušas no 500 līdz pat 20 000 eiro. Tāpat notikušas vairākas laivu motoru zādzības - no tām dārgākais apdrošināšanas gadījums bijis 15 600 eiro apmērā. Kopumā viena no lielākajām kuģošanas transporta atlīdzībām 149 000 eiro apmērā Igaunijā izmaksāta pēc tam, kad kādai jahtai nolūzis masts.

Arī Lietuvā kuģošanas līdzekļi visbiežāk cieš, ietriecoties akmeņos vai betona gultnē, bojājot gan korpusu, gan motoru. Tur lielākā "Ergo" izmaksātā atlīdzība pēc šāda negadījuma bija 14 000 eiro.

Apdrošināšanas sabiedrību "Ergo Insurance" un "Ergo Life Insurance" ("Ergo") Latvijas filiāles 2022.gadā izmaksājušas atlīdzības 68,772 miljonu eiro apmērā, kas ir par 0,9% mazāk nekā 2021.gadā.

"Ergo" apdrošinātāju grupa Baltijā pārstāv starptautisko apdrošināšanas grupu "Ergo International", kuras mītne ir Diseldorfā, Vācijā, un tās lielākais akcionārs ir starptautiskā pārapdrošināšanas sabiedrība "Munich Re".