Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Ārkārtējā situācija uz robežas ar Baltkrieviju Latvijai izmaksājusi vismaz 4,7 miljonus eiro

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ārkārtējā situācija uz robežas ar Baltkrieviju iekšlietu dienestiem un Aizsardzības ministrijai (AM) izmaksājusi papildus vismaz 4 741 268 eiro, liecina aģentūras LETA apkopotie valdības lēmumi kopš valdība izsludināja ārkārtējo situāciju.

Ik reizi naudu nolemts piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. IeM jau sagatavojusi jaunu kārtējo valdības lēmuma projektu par naudas piešķiršanu. Šoreiz valdībai būs jālemj par 230 720 eiro atvēlēšanu.

Pārsvarā izdevumi radušies par augustu, un nauda nepieciešama, lai iekšlietu dienestos nodarbinātajiem samaksātu par virsstundu darbu, piemaksas, kā arī lai segtu izdevumus par inventāra un degvielas iegādi un izdevumus, kas saistīti ar patvēruma meklētāju uztura un dienas naudas izmaksu.

Valdība 2021.gadā 10.augustā nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju Ludzas un Krāslavas novados, kā arī Daugavpilī. Tā vairākkārt pagarināta, un pēdējais pagarinājums noteikts līdz 10.augustam. Iepriekš vairākkārt ticis debatēts, ka ārkārtējās situācijas vietā pierobežā varētu noteikt kādu citu regulējuma veidu, taču nekādas izmaiņas nav sekojušas.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka Krievijas sāktais un Baltkrievijas atklāti atbalstītais karš pret Ukrainu ir vērtējams kā papildu riska apstāklis un iespējama motivācija Baltkrievijai turpināt centienus destabilizēt situāciju uz valsts robežas ar Latvijas, tas ir, izdarīt spiedienu uz Eiropas Savienību un NATO.

Arī no Lietuvas un Polijas kompetentajām institūcijām joprojām tiekot saņemta informācija par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu no Baltkrievijas teritorijas.