CFLA pērn ES fondu finansējuma saņēmējiem apstiprinājusi un izmaksājusi 525,83 miljonus eiro

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) pagājušajā gadā kumulatīvi Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma saņēmējiem apstiprinājusi un izmaksājusi 525,83 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja aģentūrā.

Pagājušajā gadā noslēgti 262 jauni līgumi par projektu īstenošanu 458,61 miljonu eiro apmērā, pabeigta 304 projektu īstenošana.

CFLA informē, ka gan 2022.gadā, gan šobrīd ir trīs finansiāli apjomīgu periodu pārklāšanās - ES fondu 2014.-2020.gada periods, kura slēgums gaidāms 2023.gada nogalē, Atveseļošanas fonds, kurā 2022.gadā saņemts "starta signāls" pirmajiem projektiem, kā arī ES fondu 2021.-2027.gada periods, kur straujāka investīciju aprite sagaidāma šajā gadā.

Kumulatīvi no perioda sākuma līdz 2022.gada beigām ES fondu 2014.-2020.gada perioda izsludināto atlašu apjoms sasniedza 4,83 miljardus eiro, apstiprināti 2406 projektu iesniegumi, no tiem 1391 projekts par 2,28 miljardiem eiro jau pabeigts.

Lai klientiem un potenciālajiem ES fondu projektu īstenotājiem nodrošinātu visaptverošu un aktuālu informāciju par ES fondu programmām un projektu ieviešanas jautājumiem, 2022.gadā CFLA nodrošināja informācijas sniegšanu un apmaiņu 93 dažādos publiskos pasākumos - konferencēs, diskusijās, semināros.

Tāpat CFLA pārstāvji norāda, ka viens no zīmīgākajiem attīstības punktiem aizvadītajā gadā ir jaunas funkcijas īstenošanas uzsākšana - CFLA ciešā sadarbībā ar Ārlietu ministriju no 2022.gada sākuma nodrošina attīstības sadarbības funkcijas izpildi, kas ir viena no ES ārpolitikas prioritātēm.

Ikdienā tas nozīmē, ka CFLA sniedz palīdzību attīstības valstīm un dalās ar pieredzi, lai veicinātu šo valstu un to sabiedrības ilgtermiņa sociālo un ekonomisko attīstību, veidojot vienotu kontaktpunktu, kas centralizēti uzkrās informāciju par Latvijas institūciju un organizāciju ekspertīzi, tostarp, ekspertu nodrošinājumu, izplatīs informāciju par projektu konkursiem un veicinās projektu partnerību veidošanu, savedot kopā dažādas organizācijas, ekspertus, kā arī būs kā vienots konsultāciju un atbalsta centrs attīstības sadarbības projektu pretendentiem Latvijā, sniedzot konsultatīvu atbalstu partnerību veidošanā, projektu pieteikumu sagatavošanā.

CFLA ir finanšu ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Finanšu ministrs iestādes pakļautību īsteno ar Finanšu ministrijas starpniecību. Aģentūras darbības misija ir uzticami un efektīvi pārvaldīt ES fondu investīcijas Latvijas izaugsmei.

Svarīgākais