Plānojas vērienīgas sociālo iestāžu reformas

No nākamā gada sākuma Latvijā sāks darbu jauna inspekcija. To gan izveidos, apvienojot vairākas citas Labklājības ministrijas (LM) paspārnē strādājošas inspicējošās un kontrolējošās iestādes. Pagaidām nav iespējams pateikt, vai tas dos finansiālu ietaupījumu un cik lielu.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) vakar norādīja, ka no 2012. gada vajadzētu sākt darboties vienai labklājības nozares Darba un sociālo lietu inspekcijai. Pašlaik LM ir izveidota darba grupa, kas strādā pie jaunās inspekcijas izveides, līdz ar to pagaidām LM speciālisti sīkākus komentārus nesniedz. Zināms vienīgi tas, ka zem šīs inspekcijas plānots apvienot LM inspicējošās iestādes – Valsts darba inspekciju un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju. Zināms, ka šonedēļ ministrijas vadība izvērtē visu LM pakļautības iestāžu darbu un pieļauj, ka nepieciešama arī nopietna institūciju satura revīzija. To apstiprina LM speciāliste Marika Kupče: LM notiek padotības iestāžu 2010. gada darbības izvērtējums. Tiklīdz būs beigusies izvērtēšana un būs zināmi skaidri rezultāti, plašāka sabiedrība tiks informēta. LM uzmanības lokā ir arī Nodarbinātības Valsts aģentūra (NVA) un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), jo, kā norāda I. Jurševska, pārskatām abu iestāžu funkcijas, jo jānovērš to dublēšanās – bezdarbnieka statuss jāpiešķir VSAA, bet NVA jānodarbojas ar darbā iekārtošanu. Pašlaik NVA reģistrē bezdarbniekus, bet pabalstu piešķir VSAA. Konkrētāk arī par šo iestāžu nākotni LM pašlaik nerunā – uzsākts izvērtēšanas darbs, notiek saruna vadītāju līmenī.

Valsts darba inspekciju pēc iepriekšējā vadītāja aiziešanas uz citu amatu vada vietas izpildītājs. Jau februāra vidū tika nolemts apturēt izsludināto konkursu uz VDI direktora amatu, pamatojot to ar "budžeta konsolidācijas pasākumiem un paredzamajām strukturālajām reformām". Toreiz ministre norādīja, ka reforma notiks, tomēr, visticamāk, ne šogad.

Vakar tika vērtēts Valsts darba ekspertīzes ārstu komisijas darbs. Arī šīs iestādes darbība pērn ieguva plašāku publicitāti saistībā ar kādas bērna invalīda mātes stāstīto par invaliditātes grupu piešķiršanu bērniem un iespējamo kukuļu pieprasīšanu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.