Ziemeļvalstu Investīciju banka piešķir 20 miljonus eiro centralizētās siltumapgādes infrastruktūras uzlabojumiem Rīgā

© Kaspars Krafts/f64

Ziemeļvalstu Investīciju banka (NIB) un AS "Rīgas siltums" parakstījušas līgumu par 20 miljonu eiro atbalstu 2022.-2023.gada investīciju programmai, kuras mērķis ir uzlabot centralizētās siltumapgādes infrastruktūru Rīgā, aģentūru LETA informēja NIB pārstāvji.

Ieguldījumu programmas kopējās izmaksas ir 29 miljoni eiro, un NIB finansēs 70% no tās kopējām izmaksām. Programma ir sadalīta divos atsevišķos apakšprojektos.

Pirmais apakšprojekts ir vērsts uz siltumapgādes sistēmu paplašināšanu un rekonstrukciju. "Rīgas siltuma" mērķis ir rekonstruēt novecojušos, pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados būvētos siltumapgādes cauruļvadus. Šie rekonstrukcijas darbi palīdzēs uzlabot centralizētās siltumapgādes tīkla kopējo veiktspēju un samazinās enerģijas zudumus. Savukārt siltumapgādes sistēmas paplašināšana ļaus piesaistīt un apkalpot jaunus klientus, kā arī samazināt gaisa piesārņojumu.

Otrā apakšprojekta mērķis ir veicināt enerģijas ražošanu no atjaunojamiem resursiem, kā arī uzlabot siltuma ražošanas efektivitāti. "Rīgas siltums" plāno palielināt uz atjaunojamajiem energoresursiem balstītas enerģijas ražošanas jaudas, tādējādi samazinot atkarību no dabasgāzes.

Uzņēmums uzstādīs arī siltumsūkņus un dūmgāzu kondensatorus, lai optimizētu esošo ražošanas iekārtu energoefektivitāti. Projekta rezultātā no atjaunojamiem energoresursiem tiks saražotas 53 000 megavatstundas (MWh) siltuma gadā, kā arī samazināts primārās enerģijas patēriņš ar 29 000 MWh. Otrais apakšprojekts var tikt iekļauts NIB vides obligācijās, kad projekts būs saņēmis visas nepieciešamās vides atļaujas.

"Rīgas siltuma" valdes locekle Vineta Kutkēviča norāda, ka šis finansējums veicina pārmaiņu mērķu sasniegšanu, kā arī veicina finansējuma portfeļa diversifikāciju, kas ir īpaši būtiski, ņemot vērā plānotos nākotnes ieguldījumus. "Rīgas siltums" plāno nodrošināt 90% centralizētās siltumapgādes sistēmas pārklājumu Rīgā, līdzīgi tā kā tas ir Ziemeļvalstīs, kā arī līdz 2026.gada beigām 90% no enerģijas saražot no atjaunojamiem resursiem.

Jau ziņots, ka "Rīgas siltums" apgrozījums šī finanšu gada pirmajā pusgadā, kas ilga no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 31.martam, bija 398,591 miljons eiro, kas ir 2,4 reizes vairāk nekā attiecīgā periodā pirms gada, savukārt uzņēmuma peļņa saglabājās teju nemainīga - 18,456 miljoni eiro.

Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

Ziemeļvalstu Investīciju banka ir starptautiska finanšu iestāde, kas pieder astoņām dalībvalstīm - Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Somija un Zviedrija. Banka finansē privātos un publiskos projektus dalībvalstīs un ārpus tām.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.