Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Ministru kabineta sēde: kādus lēmumus šodien pieņēma valdība?

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Valdība otrdien, 4. jūlijā, sanāca kopā uz iknedēļas sēdi. Kādus lēmumus šodien pieņēma Ministru kabinets?

  • Ieguldīs 5,8 miljonus eiro dalībai starptautiskās programmās izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas attīstībai

Valdība šodien nolēma dalībai astoņos starptautiskos izglītības pētījumu ciklos un trīs starptautiskajās programmās izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas attīstībai ieguldīt 5 776 088 eiro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) finansējumu 4 909 674 eiro apmērā un valsts budžeta finansējumu 866 414 eiro apmērā.

  • Valsts atbalsts lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielināts līdz 60 eiro par hektāru

Valdība otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus, kas paredz valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielināt no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru.

  • Uz laiku atliek Olaines atklātā tipa cietuma jauna korpusa būvniecību

Valdība šodien nolēma uz laiku atlikt Olaines atklātā tipa cietuma jauna korpusa būvniecību. Tieslietu ministrija norāda, ka ņemot vērā, ka būvdarbu izmaksas projekta īstenošanas laikā ievērojami pieauga sakarā ar Krievijas militāro agresiju Ukrainā, un līdzekļu trūkuma dēļ projektā nav iespējams pabeigt abus būvniecības objektus, kā arī sarunās ar programmas donorvalsts partneri Mācību centra būvniecība tika noteikta par prioritāti, tad 23.maija programmas sadarbības komitejas sanāksmē tika pieņemts lēmums atteikties no atklātā cietuma korpusa būvniecības.

  • Vienkāršos zaļā publiskā iepirkuma prasības

Plānots vienkāršot un padarīt vieglāk uztveramas zaļā publiskā iepirkuma prasības, to paredz šodien valdības pieņemtie grozījumi noteikumos "Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība". Kopumā veikti grozījumi septiņās preču un pakalpojumu grupās - pārtika un ēdināšanas pakalpojumi, iekštelpu apgaismojums, ielu apgaismojums un satiksmes signāli, datortehnika, būvniecība, transports, ceļu projektēšana, uzturēšana un būvniecība. Tāpat tiek noteiktas obligātās minimālās piemērojamās prasības būvdarbu iepirkumiem.

  • Atbalsta Latvijas karavīru dalības operācijā Kosovā pagarināšanu

Valdība otrdien atbalstīja Aizsardzības ministrijas ierosinājumu līdz 2025.gada 31.decembrim pagarināt Latvijas karavīru dalību NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā. Gala lēmums par turpmāko dalību būs jāpieņem Saeimai.

  • VUGD formas tērpu iegādei piešķir 1,3 miljonus eiro

Valdība otrdien atbalstīja 1 317 536 eiro piešķiršanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), lai nodrošinātu jaunu formas tērpu un speciālā apģērba iegādi. VUGD vērtējumā, situācija ar formas tērpu nodrošināšanu dienestā ir kritiska. Patlaban nevienam glābējam nav izsniegts lietošanā pilns ikdienas formas tērpa komplekts ar visiem lietošanai derīgiem formas tērpa priekšmetiem.

  • Valdība apstiprina valsts aizsardzības dienestā izmaksājamo kompensāciju un pabalsta apmēru

Valdība otrdien pieņēma noteikumus par valsts aizsardzības dienestā (VAD) izmaksājamo kompensāciju un pabalsta apmēru un izmaksas kārtību. Noteikumi paredz, ka karavīram, kurš pieteicās valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi, ik mēnesi izmaksās dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 600 eiro apmērā, kā arī, pabeidzot dienestu, viņam papildus izmaksās vienreizēju kompensāciju 1100 eiro apmērā. Karavīram, kurš dienestā iesaukts obligātā kārtā, ik mēnesi izmaksās dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 300 eiro apmērā, kā arī, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, viņam papildus izmaksās vienreizēju 1100 eiro kompensāciju. Alternatīvā dienesta veicējam ik mēnesi izmaksās 400 eiro kompensāciju.

  • Arī šogad pārdala vairākus miljonus eiro darbam ar Covid-19 novēršanu

Valdība šodien atbalstīja līdzekļu pārdali 6 256 596 eiro apmērā, lai segtu izdevumus no šī gada 1.janvāra līdz 31.martam, kas radušies saistībā ar Covid-19 infekcijas uzliesmojumu un tā seku novēršanu.

  • Nosaka valsts iestāžu informācijas sistēmu tehniskās un drošības prasības

Valdība šodien pieņēma noteikumus par informācijas sistēmu vispārējām tehniskām prasībām, kas tiek attiecinātas uz valsts informācijas sistēmu un tiešās pārvaldes iestāžu, valsts institūciju, atvasinātu publisku personu vai tās iestāžu, tiesu, prokuratūras, kā arī privātpersonu, kurām deleģēts valsts pārvaldes uzdevums informācijas sistēmām.

  • Nosaka precīzākus nosacījumus kompetences centru pētniecības projektu atlasei un uzraudzībai

Valdība otrdien noteica skaidrus nosacījumus kompetences centru pētniecības projektu atlasei un uzraudzībai, lai tiktu ievēroti Eiropas Savienības tiesību aktos noteiktie interešu konflikta novēršanas nosacījumi. Saskaņā ar Atveseļošanas fonda regulas nosacījumiem Atveseļošanas fonda īstenošanā jāievēro Finanšu regulas nosacījumi, tostarp, interešu konflikta novēršanas nosacījumi. Ievērojot Eiropas Savienības leģislatīvo tiesību aktu pārākumu pār nacionālajām tiesībām, Ministru kabineta noteikumi un to interpretācija pastāvošo redakciju dēļ nedrīkst sašaurināt vai nerespektēt tieši piemērojamo regulu prasības.

  • Personas ar funkcionēšanas ierobežojumiem valsts apmaksātu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu varētu saņemt ātrāk

Turpmāk personas ar funkcionēšanas ierobežojumiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumu no valsts budžeta līdzekļiem sociālās rehabilitācijas institūcijā varētu saņemt ātrāk, otrdien lēma valdība. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums paredz, ka sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas mērķis ir novērst vai mazināt invaliditātes, darbnespējas, brīvības atņemšanas soda izciešanas, atkarības vai vardarbības un citu faktoru izraisītās negatīvās sociālās sekas personas dzīvē. Šos pakalpojumus valsts nodrošina atbilstoši ikgadējā valsts budžeta likumā piešķirtajiem līdzekļiem personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem darbspējīgā vecumā, kā arī personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem, kuras strādā.

  • Platformas "Latvija.lv" attīstīšanā ieguldīs 9,4 miljonus eiro

Valdība šodien nolēma digitālo pakalpojumu koplietošanas platformas "Latvija.lv" attīstīšanā ieguldīt 9,4 miljonus eiro. Investīcijas projekta mērķis būšot attīstīt pakalpojumu koplietošanas platformas lietojamību un funkcionalitāti, uzlabot pakalpojumu izstrādes un sniegšanas vidi pakalpojumu pārziņiem un veicināt valsts pārvaldes pakalpojumu pieejamību pārrobežu digitālajā vidē.

  • Nodrošinās vienotu pieeju dažādu domēnu IKT arhitektūru veidošanai valsts pārvaldē

Valdība šodien atbalstīja rīkojumu, kas paredz par vairāk nekā 2 miljoniem eiro nodrošināt vienotu pieeju dažādu domēnu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) arhitektūru veidošanai valsts pārvaldē.

  • Modernizēs oficiālo elektronisko adresi

Valdība šodien nolēma ieguldīt 5,4 miljonus eiro, lai modernizētu oficiālo elektronisko adresi jeb e-adresi.

  • Konceptu par individuālo mācību kontu ieviešanu un aprobāciju būs jāizstrādā līdz šī gada nogalei

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) līdz šī gada nogalei jāizstrādā koncepts par individuālo mācību kontu ieviešanu un aprobāciju, kā arī prasmju pārvaldības platformu, otrdien nolēma valdība. IZM līdz 2026.gada 31.maijam iecerējusi attīstīt un aprobēt Latvijas kontekstam atbilstošu individuālo mācību kontu pieeju, lai sekmētu pieaugušo dalību izglītībā, palīdzot apgūt un pilnveidot sabiedrības digitālās prasmes, tostarp veicinot piekļuvi starptautisku un ārvalstu mācību platformu mācību iespējām, izmantojot individuālo mācību kontu resursus. Individuālais mācību konts ir personīgs virtuāls konts, kas personām, kuras atbilstoši valstu nosacījumiem kvalificējas piekļuvei individualizētam mācību budžetam, teikts ziņojumā.

  • Izveido starpdisciplināru dienesta pārbaudes komisiju par NBS pārtikas iepirkumu

Valdība otrdien nolēma izveidot starpdisciplināru dienesta pārbaudes komisiju, lai nodrošinātu vispusīgu iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām" plānošanā un īstenošanā, tai skaitā līguma noslēgšanā, iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu atbilstoši Valsts kontroles norādītajam. Komisijas priekšsēdētājs būs Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis un tajā iekļauti pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Iepirkumu uzraudzības biroja, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Satversmes aizsardzības biroja un Valsts kancelejas.

  • Pārdala 2 miljonus eiro EM Čerņihivas apgabala rekonstrukcijas vajadzībām

Valdība otrdien nolēma pārdalīt 2 miljonus eiro Ekonomikas ministrijai (EM), lai sniegtu atbalstu Ukrainas, jo īpaši Čerņihivas apgabala, rekonstrukcijai. Finansējums tiek pārdalīts no budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem" uz EM budžetu.

  • Atbalsta infrastruktūras izveidi kontroles dienestu funkciju īstenošanai Kundziņsalā

Valdība otrdien atbalstīja infrastruktūras izveidi kontroles dienestu funkciju īstenošanai Kundziņsalā par Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna paredzēto finansējumu 12,758 miljonu eiro apmērā.

  • Atbilstoši ES prasībām precizē normatīvo regulējumu attiecībā uz bīstamajām kravām

Valdība otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos priekšlikumus normatīvā regulējuma attiecībā uz bīstamajām kravām precizēšanai atbilstoši Eiropas Savienības (ES) prasībām. Atbilstoši Bīstamo kravu aprites likumam SM izstrādājusi jaunus Ministru kabineta (MK) noteikumus "Drošības konsultantu (padomnieku) noteikumi bīstamo kravu autopārvadājumu un dzelzceļa pārvadājumu jomā.

  • Precizēts tiesiskais regulējums dzīvnieku infekcijas slimības laikā radušos zaudējumu kompensācijas saņemšanai

Valdība otrdien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par dzīvnieku infekcijas slimību vai epizootijas uzliesmojuma laikā radušos zaudējumu kompensāciju, precizējot tiesisko regulējumu zaudējumu kompensāciju izvērtēšanā, aprēķināšanā, piešķiršanā un saņemšanā. ZM skaidro, ka grozījumi precizē termiņus un nosacījumus iesniegumu pieteikšanai Lauku atbalsta dienestā par zaudējumu kompensāciju, ietverot visas kompensējamās pozīcijas un nosakot, ka iesniegums jāiesniedz 10 darbdienu laikā pēc noslēguma dezinfekcijas pabeigšanas vai pēc sākotnējās dezinfekcijas pabeigšanas.