Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Iecavā plāno būvēt jaunu sēklu ražotni

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Lietuvas lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības grupas "Linas Agro Group" jaundibinātais sēklu ražošanas uzņēmums "Dotnuva Seeds" plāno Iecavā būvēt jaunu sēklu sagatavošanas rūpnīcu, investējot 7,4 miljonus eiro.

"Dotnuva Seeds" valdes priekšsēdētājs Jons Bakšis informēja, ka pēdējo gadu laikā ir pieaudzis pieprasījums pēc sēklām, ko galvenokārt veicina pārdošanas apmēra pieaugums Latvijā un Igaunijā, kā arī eksporta uz citām Eiropas valstīm kāpums.

"Līdz šā gada beigām mēs sāksim jaunas sēklu sagatavošanas rūpnīcas būvniecību Iecavā," viņš sacīja, piebilstot, ka jaunā rūpnīca ne tikai apmierinās pieprasījumu pēc sertificētām sēklām Latvijas un Igaunijas tirgū, bet arī ļaus uzņēmuma produkcijai ātrāk nonākt pie Latvijas zemniekiem un garantēs efektīvāku loģistiku uz Igauniju.

Ražotnes jauda būs 20 000 tonnu sēklu gadā ar iespēju jaudu palielināt līdz 30 000 tonnām, paziņoja Bakšis.

Labības un pākšaugu sēklu ražošanu jaunajā rūpnīcā plānots sākt 2025.-2026.gadā.

Pirmajā projekta posmā plānots radīt 15 darbavietas.

Pašlaik "Dotnuva Baltic" ražotnē Dotnuvā Lietuvas vidienē gadā tiek saražots 27 000 tonnu sēklu, kas ir apmēram 90% no ražotnes jaudas.

Kompānija turpinās pārdot lauksaimniecības tehniku un īstenot citus projektus arī tad, kad ražotne Latvijā būs uzbūvēta.

"Dotnuva Baltic" mārketinga vadītāja Daiva Kizerskiene jau pērn decembrī paziņoja par kompānijas plāniem būvēt sēklu rūpnīcu Latvijā, tomēr tolaik grupas līmenī vēl nebija apstiprinātas investīcijas šim projektam.

"Linas Agro Group" kopā ar meitasuzņēmumiem ir 1991.gadā dibināta uzņēmumu grupa. Tajā kopumā ir vairāk nekā 70 uzņēmumu astoņās valstīs.

"Linas Agro Group" akcijas kotē Viļņas biržas oficiālajā sarakstā. Lielākais akcionārs ir Dānijas uzņēmums "Akola".