Izsludināta pieteikšanās žurnālistikas izcilības balvai

© Pixabay.com

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) izsludinājusi pieteikšanos ikgadējā konkursā par izciliem sasniegumiem žurnālistikā, aģentūru LETA informēja LŽA.

LŽA Izcilības balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 8.septembrī. Balva tiks pasniegta piecās kategorijās: ziņu žurnālistika un reportāža, intervija un apraksts, pētniecība un analītika, reģionālie un diasporas mediji, kā arī tiks apbalvots gada redaktors.

Kandidātus balvai var izvirzīt mediju vadība, žurnālisti un asociācijas biedri, bet balvai var pieteikt arī darbus, kuru autori nav asociācijas biedri. Lai pretendētu uz nomināciju, darbam ir jābūt sabiedriski nozīmīgam un aktuālam, kā arī tam jārada rezonanse vai jāietekmē process. Veidojot materiālu, ir jāievēro labas žurnālistikas prakse un LŽA ētikas kodeksa principi.

Darbus vērtēs LŽA pilnsapulcē ievēlēta komisija, kuras sastāvā ir Marta Cerava (Latvijas Televīzija, LSM), Ingūna Johansone (laikraksts "Ziemeļlatvija"), Inga Spriņģe ("Re:Baltica", Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs), Inga Gorbunova ("Imperfekt", "ReTV") un žūrijas vadītājs Arnis Krauze ("TV3 Ziņas"). Žūrija var nolemt piešķirt speciālbalvu arī ārpus noteiktajām kategorijām.

Pieteikt darbus balvai iespējams līdz 17.jūlijam ieskaitot, savukārt, pieteiktajiem darbiem jābūt publicētiem laikā no 2022.gada 1.jūlija līdz 2023.gada 3.jūlijam.

Pirms balvas pasniegšanas ceremonijas, no plkst.13, interesentiem būs iespēja piedalīties klātienē vai sekot līdzi tiešraidē LŽA rīkotajām diskusijām par sabiedrībā aktuāliem notikumiem, kas saistīti gan ar vārda brīvību, gan ar žurnālistu drošību un mediju iespējām apgūt papildu finansējumu no Eiropas fondiem.

LŽA dibināta 2010.gada 24.novembrī, un tās mērķi ir aizstāvēt vārda un preses brīvību, uzlabot žurnālistu profesionālās darbības vidi, veicināt diskusiju par profesionālajām un ētikas problēmām, aizstāvēt žurnālistu tiesības, uzlabot un attīstīt masu mediju likumdošanu, sekmēt biedru profesionālo apmācību un žurnālistu mūžizglītību.

Pašlaik asociācijā ir 130 biedri.

LŽA ir Starptautiskās Žurnālistu federācijas un Eiropas Žurnālistu federācijas biedre, Latvijas Mediju ētikas padomes dibinātāja.

Latvijā

Ja nākamā gada valsts budžetu sāktu gatavot šodien, tad tik daudz tajā atļauties nevarētu. Saeimas deputātiem izskatīšanai nodotais budžets ir sastādīts pēc jūnija ekonomikas izaugsmes prognozēm, kas bija aktuālas darbu pie dokumenta sākot. Tobrīd situācija tautsaimniecībā bija labāka nekā pašlaik. Valdības politiķi gan pagaidām nekādas korekcijas neplāno, un ir apmierināti ar panākto kompromisu, ziņo LTV raidījums “de facto”.