"Simtlatniekiem" no jūlija maksās 80 latus mēnesī

Labklājības ministrija šodien informēja valdību, ka tā saucamā simtlatnieku programma turpināsies vēl līdz šāgada beigām, taču bezdarbniekiem stipendijas apmērs būs 80 latu.

Šogad prognozēta salīdzinoši lēna ekonomiskā izaugsme, kā prognozējamais nodarbinātības līmeņa pieaugums seko ar laika nobīdi pēc ekonomiskās izaugsmes atjaunošanās, pasākumu Darba praktizēšana ar stipendiju pašvaldībās jeb tā saucamo simtlatnieku programmu plānots turpināt līdz 2011. gada beigām. Tāpat paredzēts, ka sākot no 2011. gada 3. ceturkšņa, stipendiju par sabiedrisko darbu veikšanu izmaksās 80 latu apmērā.

Savukārt sākot no 2012. gadu plānots atsākt finansēt pasākumu Algotie pagaidu sabiedriskie darbi. Paredzēts, ka arī algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos (tāpat kā darba praksēs pašvaldībās) bezdarbniekus nodarbinās darba vietās, kas sniedz sabiedrisko labumu - ārpus uzņēmējdarbības.

Papildus krīzes seku mazinošajiem īstermiņa aktīvās darba tirgus politikas pasākumiem tiek īstenoti arī ilgtermiņa aktīvās darba tirgus politikas pasākumi, kuru mērķis ir bezdarbnieku konkurētspējas paaugstināšana darba tirgū vai arī atbalsta sniegšana īpaši nelabvēlīgajām mērķa grupām, kompensējot mazāku darba ražīgumu, informē LM.

Vienlaikus 2011. gadā paredzēts uzsākt konceptuālu virzību no īstermiņa krīzes pasākumiem uz ilgtermiņa darba tirgus politikas pasākumiem. Piemēram, lai pilnveidotu bezdarbnieku apmācību, turpmāk ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu tajā ieviesīs jaunu apmācību kupona sistēmu jeb principu „nauda seko bezdarbniekam". Tas nozīmē, ka turpmāk bezdarbnieks, kurš vēlēsies iesaistīties bezdarbnieku apmācībā un apgūt kādu konkrētu izglītības programmu, varēs saņemt noteiktas finansiālās vērtības apmācību kuponu. Minētā kupona pamatvērtība būs atkarīga no izvēlētā apmācības veida un izglītības programmas.

Tāpat iecerēts ieviest vairākus pasākumus jauniešiem-bezdarbniekiem: „Darbnīcas jauniešiem”, „Atbalsts jauniešu brīvprātīgajam darbam”. Savukārt pasākumu „Jauniešu darba prakses” paredzēts pārveidot par pasākumu „Darba vieta jaunietim”.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.