Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Popes muižas parkā būvdarbu dēļ bojāti 14 dabas pieminekļi

© f64.lv, Kaspars Krafts

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par Popes muižas parka bojāšanu, nodarot kaitējumu 14 alejas vēsturiskā rindveida stādījuma kokiem un citu koku saknēm, jo darbi veikti kritiskajās koku sakņu aizsardzības zonās, informē DAP Kurzemes reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļas vadītājs Raits Čakstiņš.

Minētā iemesla dēļ būvdarbi uz laiku apturēti.

Pērn DAP uzdevumā tika apsekota un sakopta vairāk nekā 150 gadus senie Popes dendroloģiskie stādījumi Ventspils novadā. Par turpmāko stādījumu ilgmūžību arī parakstīts līgums ar Ventspils novada pašvaldību, kas paredz neveikt darbības, kas apdraud alejas koku augtspēju. Neskatoties uz to, ar pašvaldības atļauju šī gada maijā sākta gājēju ietves pārbūve un apgaismojuma ierīkošana, neievērojot vai daļēji ievērojot tehniskajā projektā norādītās saglabājamo koku aizsardzības prasības.

Čakstiņš skaidro, ka gadsimtu senas dabas vērtības, kas mūsdienās ir atzītas par dabas pieminekļiem, ir jāsaudzē, jābauda un ar tām jālepojas. Ja to tuvumā vēlas ko labiekārtot, ir jākonsultējas ar nozares profesionāļiem un jāmeklē veidi, kā īstenot ekspertu ieteikumus savos plānos, jo pretējā gadījumā dabas vērtības lemtas bojāejai.

Diemžēl Popes dendroloģisko stādījumu gadījums nav stāsts par dabas vērtību izpratni un ilglaicīgu saglabāšanu, uzsver Čakstiņš.

DAP vērš uzmanību, ka ikviena pašvaldība pirms iecerēto labiekārtošanas darbu veikšanas ir aicināta sazināties ar DAP par savām iecerēm un saņemt ieteikumus darbu veikšanai, dabu saudzējot.

DAP uzdevumā jūnijā dendroloģiskos stādījumus apsekojis arī arborists - koku eksperts. Viņa atzinums iezīmē kritiski skartos alejas kokus un ieteikumus situācijas uzlabošanai. Pašvaldībai ir izsniegta darbu veikšanas atļauja ar 11 nosacījumiem. Viens no tiem paredz līdz šī gada 15.oktobrim nodrošināt koku, kam veikti būvdarbi kritiskajā sakņu zonā, tuvāk nekā trīs metri no koka stumbra, papildu laistīšanu reizi nedēļā uz vienu koku sakņu zonu izlejot 1-2 m3 ūdens.

Pērn DAP, īstenojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansēto projektu "Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai", Popes dendroloģiskajos stādījumos realizēja alejas kopšanas darbus. Tika novērtēti 320 koki, 249 no tiem tika izzāģēti zari, astoņiem kokiem uzstādītas dinamiskās koku stabilizācijas sistēmas un tika izvākti krūmi un sējeņi, kas ieauguši alejas rindā.

Lai nodrošinātu mikrodzīvotni dažādiem organismiem, kā arī putniem - dobumperētājiem, eksperti veica potenciāli bīstamu vai strukturāli nestabilu koku sakopšanas darbus, kas vienlaikus paildzina koku saglabāšanu ainavā. Pēc veiktajiem koku sakopšanas darbiem, aleju koki bija droši iedzīvotājiem, ceļa satiksmei, gājējiem un velosipēdu kustībai.

Šogad aizsargājamā Popes muižas aleja kļuvusi par daļu no aizsargājama dendroloģiskā stādījuma "Popes muižas parks", jo valsts aizsardzībā ņemtas arī līdz šim neaizsargātās alejas daļas, kā arī Baltijas ledus ezera sensalas nogāzē esošie meži, tai skaitā vēsturiskais muižas parks.

Popes muižas aleja stādīta aptuveni 19.gadsimta vidū, barona fon Bēra laikā. Tā atrodas izteikti paugurainā reljefā un sastāv no diviem atzariem, kurus veido pārsvarā dažādu sugu liepas, kā arī parastie oši, gobas un kļavas, turklāt vairāki no tiem ir sasnieguši dižkoka apkārtmērus.

Alejas teritorijā konstatētas arī vairākas īpaši aizsargājamas bezmugurkaulnieku sugas, tostarp, spožā skudra Lasius fuliginosus un lapkoku praulgrauzis Osmoderma barnabita. Alejas koki ir dzīvotne arī īpaši aizsargājamām ķērpju un sūnu sugām.