Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Četru gadu laikā dzimtenē atgriezušies gandrīz 380 ārzemnieki, kuriem nav tiesību dzīvot Latvijā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Četru gadu laikā dzimtenē atgriezušies gandrīz 380 ārzemnieki, kuriem nav tiesību dzīvot Latvijā, aģentūru LETA informēja Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) Rīgas biroja vadītājs Ilmārs Mežs.

IOM īstenotais brīvprātīgās atgriešanās palīdzības projekts, kas ilga no 2019.gada sākuma, noslēgsies 30.jūnijā. Projektu finansē Eiropas Savienības (ES) Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonds un Latvijas valsts budžets.

Apmēram 400 ārzemnieku, kuriem nebija tiesības dzīvot Latvijā, šajā laikā ir vērsušies pie IOM ar lūgumu palīdzēt tiem atgriezties dzimtenē. Šiem ārzemniekiem tiek apmaksāta lidmašīnas biļete un arī sniegts 100 eiro pabalsts, nodrošinot transportu līdz mājām, kā arī iztiku pirmajām nedēļām. Nepieciešamības gadījumā tiek apmaksātas arī gultas vieta un 3 eiro dienā pārtikas naudu līdz izlidošanas dienai.

Palīdzība ir pieejama tiem ārzemniekiem, kuriem nav juridiska pamata dzīvot Latvijā un kuriem ir brīvprātīgi jāpamet ES teritorija. Tas iekļauj gan noraidītos patvēruma meklētājus, gan tos ārzemniekus, kuri tiek uzņemti Latvijā humānu iemeslu dēļ no Baltkrievijas, gan studentus, gan viesstrādniekus, gan visus citus, kuriem nav vīza, vai tās derīgums ir beidzies, bet kuriem nav naudas pašiem atgriezties mājās.

Šādu palīdzību IOM piedāvā jau 12 gadus un tā ir pieejama praktiski visās ES dalībvalstīs. Kopējais no Latvijas atgriezto cilvēku skaits kopš 2019.gada sākuma tuvojas 380 personām. Biežāk sastopami ir Irākas, Uzbekistānas, Azerbaidžānas un Indijas pilsoņi, bet kopumā pārstāvētas ir apmēram 20 dažādas valstis.

Nepieciešamības gadījumā daļai no ārzemniekiem tiek piedāvāta arī reintegrācijas palīdzība 600 eiro apmērā, ar kuras palīdzību var segt medicīnas izdevumus, īrēt mājokli, apgūt profesiju, vai iegādāties mājlopus ar kuru palīdzību viņi var uzturēt sevi un savas ģimenes.

IOM plāno turpināt sniegt brīvprātīgās atgriešanās palīdzību un patlaban norit nākamā projekta saskaņošana.