Vai Žaporižjas iespējamās kodolkatastrofas sekas būtu jūtamas Latvijā? Skaidro eksperte

© Ekrānuzņēmums/TV3

Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” skaidroja, kādas varētu būt sekas Latvijā, ja Zaporižjas AES notiktu kodolkatastrofa.

“Jāņem vērā mūsu attālums no šīs stacijas. Pie radiācijas negadījumiem attālums ir svarīgs. Mēs atrodamies aptuveni 1000 kilometru attālumā, tas ir daudz. Šajā situācijā mēs vērtējam, ja būtu kodolkatastrofa, šī ietekme būtu niecīga vai nebūtiska. Mūs varbūt sasniegtu radioaktīvās vielas, bet tas būtu tādā daudzumā, kas neietekmētu cilvēku veselību,” paskaidroja Šatrovska.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Ukrainā pieaug bažas par iespējamu kodolkatastrofu Zaporižjes AES. Avāriju Zaporižjas AES var izraisīt sprieguma pieaugums stacijas elektroapgādes līnijās, raksta unian.net.

Krievija ir pabeigusi sagatavošanās darbus uzbrukumam, iebrucēji ir izvietojuši aprīkojumu ar sprāgstvielām, ziņoja Ukrainas izlūkdienesti.

Avāriju Zaporižjas AES varētu izraisīt arī sprieguma pieaugums stacijas elektroapgādes līnijās. “ZAES terorakta plāns ir pilnībā izstrādāts un apstiprināts. Viņi var izmantot tehniskos līdzekļus, lai paātrinātu katastrofu,” sacīja Budanovs.

Svarīgākais