"ZAAO" no LVM teritorijām jūnijā izvedis aptuveni 42 kubikmetrus nelegālo atkritumu

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "ZAAO" jūnijā veica nelegāli izmesto atkritumu savākšanu 15 vietās Austrumvidzemes un Rietumvidzemes reģionos, kur kopumā no AS "Latvijas valsts meži" (LVM) teritorijām izvesti aptuveni 42 kubikmetri nelegāli izmestu atkritumu, aģentūru LETA informēja "ZAAO".

Veicot atkritumu savākšanu visās vietās, secināts, ka tiek izmesti gan sadzīves atkritumi, gan būvniecības atkritumi un azbesta šīferis, gan arī šķirotie atkritumi.

Kā norāda kompānijā, ir redzams, ka sabiedrībā kopumā trūkst izpratnes par atkritumu nelegālu izmešanu, kā arī atkritumu apsaimniekotāju sniegtajiem pakalpojumiem.

"ZAAO" atgādina, ka atkritumiem, nonākot vidē un sadaloties, to sastāvā esošās kaitīgās vielas nonāk augsnē un gruntsūdeņos, kā arī palielinās siltumnīcefekta gāzu emisijas no pūstošajiem atkritumiem. Tāpat mežā izmestie atkritumi veicina mežu ugunsgrēkus un ir ne tikai bīstami meža dzīvniekiem un dabai, bet ir arī nopietns kaitējums apkārtējai videi un cilvēku veselībai.

Atkritumu savākšanu no LVM teritorijām "ZAAO" darbības reģionā veic saskaņā ar pušu noslēgto līgumu. Līguma ietvaros "ZAAO" paredzēts savākt aptuveni 355 kubikmetrus nelegāli izmesto atkritumu Austrumvidzemes un Rietumvidzemes reģionos. Līguma kopsumma ir 2183 eiro bez pievienotā vērtības nodokļa.