Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

NMPD: Jāņu svētku laikā daudz traumu gūts alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē

© Ģirts Ozoliņš/F64

Jāņu svētku laikā daudz traumu gūts alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, aģentūrai LETA pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Pēc viņas paustā, NMPD izsaukumu dati rāda, ka ik gadu traumas apreibinošu vielu ietekmē šajos svētkos gūst katrs otrais cietušais. Arī šogad mediķi novērojuši līdzīgu tendenci.

23.jūnijā kopumā NMPD brigādes devās uz 1065 izsaukumiem, no kuriem 323 bija saistīti ar negadījumiem, kuros gūtas traumas. Savukārt 24.jūnijā - uz 997 izsaukumiem, no kuriem 254 bija saistīti ar traumām.

NMPD saņēma 14 izsaukumus par dažāda smaguma traumām un apdegumiem, kas gūti, neuzmanīgi apejoties ar uguni - nepiesardzīgi aizkurinot grilus un ugunskurus ar degšķidrumu vai benzīnu, kā arī lecot pāri ugunskuram, dejojot vai atrodoties tā tuvumā un iekrītot tajā. Cietušie lielākoties guvuši sejas, roku un kāju apdegumus. Atsevišķos gadījumos cietuši arī pusaudži, atzīmēja NMPD pārstāve.

Svētku laikā bijuši arī četri aizrīšanās gadījumi, no kuriem divus cietušos mediķiem izdevās nogādāt slimnīcā, bet divi gājuši bojā uz vietas.

Mediķi saņēma arī trīs izsaukumus par cietušajiem uz ūdens. Divos no tiem mediķi konstatējuši nāvi, bet viens cietušais pēc izglābšanas nogādāts slimnīcā.

VSIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" Komunikācijas daļas vadītāja aģentūrai LETA pauda, ka Jāņu brīvdienas slimnīcā aizvadītas salīdzinoši mierīgi.

Savukārt VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" (BKUS) Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā ar dažāda veida traumām 23.jūnijā griezušies pēc palīdzības 150 pacienti, bet 24. un 25.jūnijā - līdz 190 pacientiem dienā, aģentūrai LETA pavēstīja BKUS virsārste Renāte Snipe.

Svētku laikā pieaudzis arī attālināti sniegto konsultāciju skaits. 22.jūnijā attālināti tika sniegtas 15 konsultācijas, kas kopš vasaras sākuma ir lielākais skaits konsultāciju, atzīmēja Snipe. Savukārt no 23. līdz 25.jūnijam attālināti konsultācijas saņēmuši no septiņiem līdz deviņiem pacientiem dienā.