Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Mūžībā devusies folkloriste Helmī Stalte

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Vakar mūžībā devusies folkloriste Helmī Stalte, sociālajos tīklos paziņojusi ģimene.

"Pateicoties nesavtīgam Helmī un Daiņa Staltu cīņasgaram un darbam mūža garumā, Staltu dzimta kopā ar stingrajiem un nelokāmajiem "Skandiniekiem" ir kļuvuši par neatņemamu daļu no Dziesmotās revolūcijas. Helmī un Dainis Stalti ir mūsu valsts atjaunotās neatkarības viens no nozīmīgiem simboliem," pauž ģimene.

"Lai arī daudziem no mums ir sajūta, ka līdz ar Helmī aiziešanu ir beidzies kāds liels un nozīmīgs laikmets, tomēr tas ir tikai noslēgums kādam skaistam un piesātinātam posmam mūsu līvu un latviešu tautu vēsturē. Cieņa pret savu zemi, valsti, tautu un tās dziesmu ir iesakņojusies jau nākamās paaudzēs, kas turpina un turpinās iesākto," teikts paziņojumā.

Kā vēsta lībiešu kultūras portāls "Livones", folkloriste Helmī Stalte dzimusi 1949.gada 7.augustā lībiešu ģimenē. Viņa beigusi Rīgas J. Mediņa mūzikas vidusskolu kordiriģenta specialitāte, kā arī Rīgas pedagoģisko skolu ar specialitāti - pirmsskolas iestāžu muzikālā audzinātāja.

Stalte strādājusi Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā par folkloras speciālisti, Rīgas domes Kultūras pārvalde, Nacionālajā radio un TV padomē. Bijusi arī Rīgas domes deputāte un Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja.

1976.gadā viņa kopā ar vīru Daini Staltu nodibināja folkloras draugu kopu "Skandinieki" un bija tās vadītāja. Nodibinoties lībiešu dziesmu ansamblim "Līvlist", Stalte aktīvi iesaistījās tā darbā. Stalte bijusi starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" mākslinieciskās padomes locekle un svētku režisore.

2006.gadā Stalte apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.