Papildināts pirmās palīdzības apmācības programmas saturs

© f64.lv, Kaspars Krafts

Turpmāk pirmās palīdzības pamatzināšanu apmācības programmas saturā tiks iekļauta automātiskā ārējā defibrilatora izmantošana, otrdien lēma valdība.

Veselības ministrija (VM) atzīmēja, ka šobrīd pirmās palīdzības pamatzināšanu apmācības programmas saturā nav paredzēta automātiskā ārējā defibrilatora izmantošana. Vienlaikus tas tiekot izmantots daļā Eiropas Savienības valstu jau vairāk nekā desmit gadus.

Ministrija arī atsaucās uz daudzās valstīs veiktajiem pētījumiem par automātiskā ārējā defibrilatora pieejamību un pielietošanu sirds apstāšanās gadījumos, atbilstoši kuru rezultātiem secināts, ka cilvēki spējot efektīvi lietot defibrilatoru atdzīvināšanas pasākumu laikā pat bez iepriekšējas apmācības vai pēc īsa apmācības kursa.

Lai iepazīstinātu pirmās palīdzības pasniedzējus ar vadlīnijām un sniegtu iespēju prakstisko treniņu laikā apgūt pirmās palīdzības praktisko manipulāciju apmācības algoritmus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pērn novembrī organizēja seminārus "Vadlīnijas pirmās palīdzības sniegšanā - pamata zināšanas un prasmes".

Ņemot vērā, ka visām apmācītājorganizācijām nebija pieejams mācību defibrilators, NMPD noteica pārejas periodu līdz šī gada 1.aprīlim, pēc kura pirmās palīdzības pamatzināšanu programmas apmācība ar defibrilatora pielietošanu tiek uzsākta visiem.

VM lēš, ka vidējā mācību cena fiziskām personām svārstās diapazonā no 400 līdz 800 eiro. Arī juridiskām personām būs jāiegādājas vismaz viens automātiskais ārējais defibrilators, kura cena svārstās no 400 līdz 800 eiro.

Veselības ministrija atgādināja, ka ir uzsākts darbs pie normatīvā regulējuma izstrādes, paredzot automātisko ārējo defibrilatoru obligātu izvietošanu publiskās vietās ar lielu apmeklētāju skaitu, lai tie nepieciešamības gadījumā būtu pieejami.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.