Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Tiešsaistes seminārā varēs uzzināt visu par ES atbalstu mājsaimniecībām apkures iekārtu nomaiņai

© pixabay.com

Piektdien, 9.jūnijā, notiks tiešsaistes seminārs par Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu vecu un neefektīvu apkures iekārtu nomaiņai, aģentūru LETA informēja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) pārstāvji.

Pasākumā tiks runāts arī par izsludināto pirmo projektu atlasi centralizētās siltumapgādes pieslēgumu ierīkošanai dzīvojamajās mājās pilsētās.

Organizatori informē, ka CFLA un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) speciālisti seminārā stāstīs par ES fondu programmas nosacījumiem atbalsta saņemšanai, projekta iesnieguma sagatavošanu, rādītāju aprēķinu veikšanu, vērtēšanas procesu, projekta īstenošanas gaitu, kā arī ES fondu projektu portāla izmantošanu projekta iesnieguma sagatavošanai.

Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta asociētais profesors Edgars Vīgants sniegs noderīgu informācija par dažādu programmā atbalstāmo siltumapgādes sistēmu būtiskākajām priekšrocībām un trūkumiem.

Seminārs notiks plkst.14.30 CFLA un VARAM mājaslapās un "Facebook" kontos. Semināram nav iepriekš jāreģistrējas.

Jau ziņots, ka centralizētās siltumapgādes pieslēgumu ierīkošanai dzīvojamajās mājās pieejams atbalsts trīs miljonu eiro apmērā no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

Projektam pieejamais ERAF finansējums ir atkarīgs no siltumenerģijas pieprasījuma jaudas, taču nevarēs pārsniegt 4400 eiro uz vienu deklarēto iedzīvotāju īpašumā, kurā tiks veikta siltumapgādes uzlabošana.

Projektā ir iespējams papildus veikt arī apkures sistēmas, tostarp sildelementu un karstā ūdens sadales sistēmas pārbūvi vai ierīkošanu.

Projektus var iesniegt īpašnieki - fiziskas un juridiskas personas - viendzīvokļa vai vairākdzīvokļu dzīvojamajām mājām pilsētu teritorijās, kur apsilde iepriekš veikta, izmantojot koksnes biomasas, piemēram, malkas, apkuri, savukārt trīs un vairāk dzīvokļu mājās - arī akmeņogļu vai kūdras apkuri.

Projektus iesniegt var līdz 25.jūlijam.

ES fondu atbalsts projektu īstenošanai paredzēts ES kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot dabas aizsardzību un bioloģisko daudzveidību, "zaļo" infrastruktūru, it īpaši pilsētvidē, un samazināt piesārņojumu" pasākuma "Gaisa piesārņojumu mazinošu pasākumu īstenošana, uzlabojot mājsaimniecību siltumapgādes sistēmas" ietvaros.