Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Lidosta "Rīga" ieplānojusi bīstamo ēku demontāžu

© Ģirts Ozoliņš/f64

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" prognozējoši par 50 000 eiro plāno demontēt bīstamo ēku atliekas lidostas teritorijas rietumu daļā, aģentūra LETA noskaidroja lidostā "Rīga".

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija liecina, ka lidosta "Rīga" izsludinājusi iepirkumu par bīstamo ēku demontāžu. Piedāvājums jāiesniedz līdz 2023.gada 3.jūlijam.

Lidostas pārstāve Ilze Salna aģentūrai LETA skaidroja, ka lidostas "Rīga" teritorijas rietumu daļā padomju laikā atradās armijas daļa. Jau vairākus gadus lidosta regulāri demontē bijušās padomju armijas daļas ēkas un sakārto degradēto teritoriju, lai tostarp novērstu arī potenciāli bīstamas situācijas, ja tur iekļūst nepiederošas personas.

Ēkas, kas bija vissliktākajā stāvoklī, jau ir demontētas, tomēr vēl ir atlikuši atsevišķi vidi degradējoši objekti, kas ir jānovāc, lai teritoriju varētu sakopt. Arī šogad ir izsludināts iepirkums ar prognozēto cenu 50 000 eiro apmērā būvju atlieku demontāžai.

Iepirkuma nolikumā teikts, ka pēc līguma noslēgšanas divu mēnešu laikā būs jāveic būvniecības ieceres izstrāde un tās saskaņošana būvvaldē, pēc tam četru mēnešu laikā - nojaukšanas darbi un objekta nodošana ekspluatācijā. Savukārt vēl divas nedēļas paredzētas, lai saņemtu Mārupes novada Būvvaldes atzīmi par būves neesamību un iesniegtu to lidostai "Rīga".

Nolikums paredz, ka ēku un būvju pamati būs jādemontē līdz viena metra dziļumam. Turklāt pēc demontāžas veikšanas visi būvgruži jāaizved utilizācijai un teritorija jānolīdzina. Sakārtojamās teritorijas robežās ir jāaizved visi atkritumi, riepas, būvgruži un jānolīdzina.

Uzņēmējam vismaz 55% nebīstamo atkritumu, ko saražo nojaukšanas un demontēšanas darbos, izņemot rakšanu un aizbēršanu, jāsagatavo atkārtotai izmantošanai, pārstrādei un citiem materiālu atgūšanas veidiem.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.